EU vil fryse de private midlene til Putin og Lavrov

EU vil sannsynligvis innføre sanksjoner direkte rettet mot Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP / NTB
EU vil sannsynligvis innføre sanksjoner direkte rettet mot Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nye sanksjonspakken fra EU vil de private midlene til Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov sannsynligvis bli fryst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter EUs utenrikssjef Josep Borrell foran et utenriksministermøte i Brussel fredag.

Ifølge ham ble spørsmålet diskutert på EUs toppmøte torsdag kveld. Der var det ikke mulig å nå enighet.

– Derfor ga de meg og ministerrådet i oppgave å finne en løsning. Det har vi jobbet hardt med, og jeg håper vi kan nå enighet. Hvis det ikke kommer noen overraskelser, ingen protesterer og det er enstemmighet, så kommer Putin og Lavrov til å være på listen, sier Borrell.

Han legger til at han selv er sterk tilhenger av forslaget.

Skal vedtas på ministermøte

Nyhetsbyrået DPA har fra flere diplomatiske kilder at det er svært sannsynlig at det vil skje.

Det samme blir signalisert av flere utenriksministre på vei inn til ministermøtet fredag ettermiddag der den nye sanksjonspakken formelt skal vedtas.

– Jeg tror vi vil finne en enighet om frysing av midlene til Putin og Lavrov, sier Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin og Lavrov vil likevel ikke bli påvirket av noen reisebegrensninger i forbindelse med pakken, noe som skal understreke EUs vilje til å opprettholde symbolske diplomatiske kanaler.

Diskusjon om Swift

Asselborn sier også at debatten om å kaste Russland ut av betalingssystemet Swift fortsatt pågår.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har innstendig bedt vestlige land om å kaste russerne ut av dette systemet.

Belgias utenriksminister Sophie Wilmès advarer for sin del mot å henge seg opp i akkurat dette sanksjonsforslaget. Det viktigste er å strupe Russlands tilgang til kapital, og det vil bli oppnådd gjennom andre sanksjoner som EU nå innfører mot den russiske banksektoren, fastholder hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men ingenting forhindrer oss fra å gå videre hvis dette eskalerer, sier Wilmès.

Jungelens lov

Borrell fortalte at han fredag morgen hadde en samtale med Kinas utenriksminister Wang Yi. Der ba han Kina bruke sin innflytelse over Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig håper EU på støtte i FNs hovedforsamling til et fransk resolusjonsforslag om fordømmelse av Russlands invasjon.

Borrell advarer mot å undervurdere alvoret i situasjonen.

– Dette er det verste som har skjedd i Europa siden den kalde krigens slutt. Og ingen vet hva som vil skje etterpå. Ingen vet hva som er Putins virkelige intensjon.

– Hvis FN ikke fordømmer det Russland gjør, så er det jungelens lov som gjelder. Det er den sterkestes rett, den mektige som invaderer den andre med brutal makt.