Nato fordømmer Russland og Hviterussland – skjerper beredskapen

Flaggene til Nato-landene utenfor Natos hovedkvarter i Brussel.
Flaggene til Nato-landene utenfor Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: Olivier Matthys / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato fordømmer Russlands «grufulle angrep» på Ukraina, og fordømmer også Hviterussland for å ha muliggjort angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi utplasserer ytterligere defensive land- og luftstyrker i den østlige delen av alliansen, i tillegg til ytterligere maritime styrker. Vi har økt beredskapen til våre styrker for å reagere på alle nødvendige situasjoner, skriver Nato i en uttalelse.

– Vi har besluttet å ta ytterligere skritt for å styrke forsvaret over hele alliansen. Våre tiltak er og forblir forebyggende, forholdsmessige og ikke-eskalerende.

Uprovosert

Alliansen kaller det russiske angrepet på Ukraina «uberettiget og uprovosert, og kaller det et alvorlig brudd på folkeretten.

– Våre tanker går til alle de drepte og skadde, og til folket i Ukraina, heter det i uttalelsen.

Russland iverksatte torsdag en invasjon av Ukraina, og flere ukrainske soldater skal være drept. Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, holder en pressekonferanse klokken 12.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen svar fra Russland

– Vi har gjentatte ganger invitert Russland til samtaler i Nato-Russland-rådet. Russland har ikke svart. Det er Russland, og Russland alene, som har valgt å trappe opp situasjonen, skriver Nato videre.

De sier de står sammen med folket i Ukraina og dets legitime, demokratisk valgte president, nasjonalforsamling og regjering, og støtter fullt ut Ukrainas territorielle integritet og suverenitet innenfor sine grenser.

– Vi oppfordrer Russland til umiddelbart å stanse sine militære handlinger og trekke tilbake alle sine styrker i og rundt Ukraina.