USA mener Russland planlegger detaljert falsk video som påskudd for Ukraina-angrep

En ukrainsk soldat ved landets grense til Russland.
En ukrainsk soldat ved landets grense til Russland. Foto: Evgeniy Maloletka / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA skal ha skaffet seg etterretning om en detaljert russisk plan for å lage et falsk påskudd for en invasjon av Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen skal, ifølge det kilder sier til The New York Times , gå ut på å bruke en forfalsket video for å anklage Ukraina for å ha tatt livet av russere eller russisktalende personer i det østlige Ukraina.

– Vi har informasjon om at russerne trolig vil fabrikkere en grunn til å invadere. Vi tror Russland vil produsere en veldig grafisk propaganda-video, som vil inkludere lik, skuespillere som skal spille sørgende og bilder av ødelagte områder, sier Pentagons talsperson John Kirby.

Raseriet en slik video ville utløst skulle rettferdiggjøre et angrep på Ukraina, eller få separatistledere i Donbas-regionen øst i Ukraina til å invitere til en russisk intervensjon, ifølge etterretningen.

Kildene ville ikke vise til konkrete bevis for den påståtte planen eller fortelle hvordan de har fått vite om den. Men Russland skal tilsynelatende ha kommet langt i planleggingen, og amerikansk etterretning er sikre på at planen er under seriøs overveielse.

Russland har plassert omtrent 100.000 soldater nær grensen til Ukraina, noe som har skapt frykt for invasjon og satt i gang en rekke diplomatiske øvelser for å få trappet ned situasjonen.