Utsatt oppskyting for James Webb-teleskopet

Et bilde tatt i mars i fjor viser hovedspeilet på James Webb-teleskopet. Oppskytingen av teleskopet er nå utsatt til første juledag. Foto: Chris Gunn / Nasa via AP / NTB
Et bilde tatt i mars i fjor viser hovedspeilet på James Webb-teleskopet. Oppskytingen av teleskopet er nå utsatt til første juledag. Foto: Chris Gunn / Nasa via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskytingen til romteleskopet James Webb er utsatt på nytt på grunn av dårlig vær, opplyser romfartsorganisasjonen Nasa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den siste av en rekke utsettelser ventes det nå at teleskopet skytes opp første juledag, en dag etter planen. Opprinnelig var planen at oppskytingen skulle skje i 2018.

Teleskopet er et felles prosjekt mellom romfartsorganisasjoner fra Europa, USA og Canada.

Det skal fly 1,5 millioner kilometer opp i rommet, en reise på rundt fire uker. Forskerne har tro på at det skal kunne vise menneskene hvordan universet så ut tett opptil begynnelsen for 14 milliarder år siden.

James Webb-teleskopet skal granske de aller fjerneste objektene det er mulig å observere.

Siden lyset bruker tid på å bevege seg, er det å granske fjerne objekter det samme som å observere fortiden. Det svake lyset fra det tidlige universet har beveget seg i over 13 milliarder år før det fanges opp av romteleskopets sensorer.

Hvor langt tilbake vi kan se, avgjøres av hvor følsomt utstyret er.

Hubble-teleskopet, som i sin tid var banebrytende på feltet, er sensitivt nok til å se hendelser i verdensrommet omkring 500 millioner år etter det store smellet.

Etterfølgeren James Webb kan se enda lenger inn i fortiden. Forskerne håper å kunne observere forholdene 200 millioner år etter universets begynnelse.