Minst 31 mennesker mistet livet: – Vil ikke la Den engelske kanal bli en kirkegård

<p>Franske politifolk patruljerer stranden i Wimereux, på leting etter migranter som forsøker å krysse Den engelske kanal til Storbritannia. Foto: AP / NTB</p>
Franske politifolk patruljerer stranden i Wimereux, på leting etter migranter som forsøker å krysse Den engelske kanal til Storbritannia. Foto: AP / NTB

Minst 31 mennesker omkom da en båt full av migranter sank i Den engelske kanal. – Vi vil ikke tillate at kanalen blir en kirkegård, sier Emmanuel Macron.

Ulykken onsdag er den dødeligste som har rammet denne travle migrantruten mellom Frankrike og Storbritannia siden den ble tatt i bruk i stor skala i 2018, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Frankrikes president Emmanuel Macron opplyste onsdag kveld at dødstallet har steget til 31. Han lovet samtidig å finne dem som er ansvarlige for tragedien og sa at han ikke vil tillate at Den engelske kanal blir en «kirkegård».

Fransk påtalemyndighet har åpnet etterforskning av uaktsomt drap, og Storbritannias statsminister Boris Johnson kalte inn til krisemøte.

– Jeg er sjokkert, forferdet og dypt bedrøvet over tapet av menneskeliv til sjøs, sa Johnson etter møtet.

Han tok til orde for tettere samarbeid med Frankrike for å stanse kriminelle menneskesmuglere.

Flere savnet

Tall fra det britiske nyhetsbyrået PA viser at 25.700 mennesker har krysset kanalen i små båter hittil i år, tre ganger så mange som i hele 2020.

Frankrikes innenriksdepartement opplyste onsdag ettermiddag at patruljefartøy fant døde og bevisstløse mennesker i vannet etter at en fisker slo alarm.

Ofrene dro ut fra Dunkerque øst for Calais i en båt som ifølge Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin trolig hadde 34 personer om bord. To overlevende er funnet.

I tillegg er fire personer pågrepet, mistenkt for å være menneskesmuglere med tilknytning til forliset.

Fordømmelser

– Den kriminelle naturen til smuglerne som organiserer disse overfartene, kan ikke fordømmes nok, tvitret Dramanin, som onsdag dro til stedet.

– Denne katastrofen i Kanalen er en tragedie, tvitrer Frankrikes statsminister Jean Castex.

Tre helikoptre og tre båter deltok i letingen etter overlevende, ifølge lokale myndigheter.

– Mine tanker er hos de mange savnede og skadde, ofre for kriminelle smuglere som utnytter deres fortvilelse, sier Castex.

Krangler

Ulykken skjer mens Storbritannia og Frankrike fortsetter å krangle om hvordan de skal håndtere strømmen av migranter og flyktninger. Britene har bedt Frankrike innføre strengere tiltak for å hindre at de legger ut på reisen.

Ifølge franske myndigheter er 7.800 mennesker reddet i Den engelske kanal i år, og tallene er doblet siden august.

Før onsdagens tragedie var sju mennesker bekreftet eller fryktet omkommet i ulike hendelser hittil i år.

Personvernpolicy