Skoler stengt på ubestemt tid grunnet luftforurensing i New Delhi

Et tykt teppe av smog har lagt seg over Indias hovedstad New Delhi.
Et tykt teppe av smog har lagt seg over Indias hovedstad New Delhi. Foto: Altaf Qadri / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mengden skadelige partikler i lufta i Indias hovedstad er over 20 ganger høyere enn WHO anbefaler. Nå er skolene stengt i New Delhi på ubestemt tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg innfører byen anbefaling om hjemmekontor, og forbyr ikke-livsnødvendig transport inn i byen grunnet de farlige forurensingsnivåene.

Indisk høyesterett ba myndighetene i New Delhi om å gå enda lenger og for første gang innføre full luftforurensings-nedstenging.

Nivået av såkalt PM 2.5, en betegnelse på skadeligste partiklene som blant annet kan bidra til kroniske hjerte- og lungesykdommer, ligger på vel over 400 flere steder i New Delhi.

Det er drøyt 25 ganger mer enn maksgrensa WHO anbefaler.

Byen troner stadig på toppen av listene over verdens mest forurensede byer. Byens 20 millioner innbyggere plages hver vinter av et tykt grått teppe av smog.

Den viktigste årsaken er røyk fra gårder i områdene rundt byen, der bøndene brenner restavlingene sine på denne tiden av året. Det skjer samtidig med feiringen av høytiden Diwali, der det skytes opp store mengder fyrverkeri. På toppen av det kommer utslipp fra kjøretøy og industri, i tillegg til ugunstige værforhold som fanger smogen i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også andre land i regionen plages av det samme. Luftkvalitetsovervåkeren IQAir kåret den pakistanske grensebyen Lahore til verdens mest forurensede onsdag, med en score på 348. Det er godt over faregrensa, som er en score på 300 eller mer.

I likhet med i New Delhi skyldes forurensingen brenning av restavlinger, samt en kombinasjon av ugunstige værforhold som fanger partiklene i byen.