Amerikansk klimaforsker: – Et dystopisk øyeblikk

Orkanen Ida førte til store ødeleggelser i New York. Her står biler under vann på en motorvei i Bronx. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB
Orkanen Ida førte til store ødeleggelser i New York. Her står biler under vann på en motorvei i Bronx. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske klimaforskeren Adam H. Sobel sier ekstremvær som orkanen Ida nå kommer så hyppig at det føles meningsløst å forklare nyansene i klimaendringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når klimaforskere blir spurt, prøver vi å forklare hvorvidt ekstremvær skyldes klimaendringene eller uvanlige naturfenomener. Som oftest er de begge deler i ulik grad, og jeg prøver å fange opp den sammenhengen. Nå kommer ekstremhendelsene så fort og vilt at nyansene føles meningsløse, skriver Sobel i en kronikk i CNN.

Sobel er professor i meteorologi på Columbia University i New York og så med egne øyne orkanen Idas herjinger tidligere i uka, med voldsomme mengder regn som knuste alle rekorder i byen.

– I dette dystopiske øyeblikket føler jeg ikke for å forklare. Jeg tror jeg snakker for mange klimaforskere når jeg sier at vi er sjokkert, skriver han.

Sobel trekker fram i kronikken at det er store positive grep som er i ferd med å skje i amerikansk klimapolitikk, selv om han også angriper Det republikanske partiet for å prioritere abort og stemmerettsinnstramminger.

– Det eneste rasjonelle svaret er å gjøre det vi kan for å få til endringer. Ytre oss, organisere oss, donere penger og stemme. Men på dager som dette er det vanskelig, avslutter klimaforskeren.