Raisi vil ha avtale med USA

Irans nye president Ebrahim Raisi regnes som ultrakonservativ, men han slutter opp om forhandlingene som tar sikte på å få USA til å slutte seg til atomavtalen igjen.
Irans nye president Ebrahim Raisi regnes som ultrakonservativ, men han slutter opp om forhandlingene som tar sikte på å få USA til å slutte seg til atomavtalen igjen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans nye president Ebrahim Raisi sier han vil støtte «enhver diplomatisk plan» som innebærer at USAs sanksjoner mot landet oppheves.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sanksjonene mot nasjonen må oppheves. Vi vil støtte enhver diplomatisk plan som innebærer at dette målet nås, sa Raisi i en tale i den iranske nasjonalforsamlingen torsdag.

Ultraortodokse Raisi understreket samtidig at press og sanksjoner fra omverdenen ikke vil stanse Iran fra å strebe etter sine «grunnfestede rettigheter».

Tirsdag ble Raisi tatt i ed av Irans øverste leder Ali Khamenei, og torsdag fulgte en ny edsavleggelse i nasjonalforsamlingen. I begynnelsen av neste uke vil han presentere den nye regjeringen.

Atomavtalen

President Donald Trump trakk i 2018 USA fra atomavtalen med Iran og gjeninnførte harde sanksjoner mot landet. Etterfølgeren Joe Biden ønsker å blåse nytt liv i avtalen, og de siste månedene er det holdt seks forhandlingsrunder i Wien.

Raisis uttalelse tyder på at han akter å følge opp forhandlingslinjen til forgjengeren, den mer moderate Hassan Rouhani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans nye president gjentok torsdag at han ønsker å bedre Irans forhold til andre land i regionen.

Vennskapshånd

– Jeg rekker ut en vennskapshånd og inviterer alle land i regionen til brorskap, særlig nabolandene, sa han.

Han understreket samtidig at det «ikke er noe i veien» for å gjenopprette båndene til erkerivalen Saudi-Arabia.

De to land brøt forbindelsene etter at iranske demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i 2016, i protest mot at en ledende sjiamuslimsk imam ble henrettet i Riyadh.

Siden april har utsendinger fra de to landene hatt flere møter i Iraks hovedstad Bagdad.