Raisi vil ha avtale med USA

Irans nye president Ebrahim Raisi regnes som ultrakonservativ, men han slutter opp om forhandlingene som tar sikte på å få USA til å slutte seg til atomavtalen igjen.
Irans nye president Ebrahim Raisi regnes som ultrakonservativ, men han slutter opp om forhandlingene som tar sikte på å få USA til å slutte seg til atomavtalen igjen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Irans nye president Ebrahim Raisi sier han vil støtte «enhver diplomatisk plan» som innebærer at USAs sanksjoner mot landet oppheves.

– Sanksjonene mot nasjonen må oppheves. Vi vil støtte enhver diplomatisk plan som innebærer at dette målet nås, sa Raisi i en tale i den iranske nasjonalforsamlingen torsdag.

Ultraortodokse Raisi understreket samtidig at press og sanksjoner fra omverdenen ikke vil stanse Iran fra å strebe etter sine «grunnfestede rettigheter».

Tirsdag ble Raisi tatt i ed av Irans øverste leder Ali Khamenei, og torsdag fulgte en ny edsavleggelse i nasjonalforsamlingen. I begynnelsen av neste uke vil han presentere den nye regjeringen.

Atomavtalen

President Donald Trump trakk i 2018 USA fra atomavtalen med Iran og gjeninnførte harde sanksjoner mot landet. Etterfølgeren Joe Biden ønsker å blåse nytt liv i avtalen, og de siste månedene er det holdt seks forhandlingsrunder i Wien.

Raisis uttalelse tyder på at han akter å følge opp forhandlingslinjen til forgjengeren, den mer moderate Hassan Rouhani.

Irans nye president gjentok torsdag at han ønsker å bedre Irans forhold til andre land i regionen.

Vennskapshånd

– Jeg rekker ut en vennskapshånd og inviterer alle land i regionen til brorskap, særlig nabolandene, sa han.

Han understreket samtidig at det «ikke er noe i veien» for å gjenopprette båndene til erkerivalen Saudi-Arabia.

De to land brøt forbindelsene etter at iranske demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i 2016, i protest mot at en ledende sjiamuslimsk imam ble henrettet i Riyadh.

Siden april har utsendinger fra de to landene hatt flere møter i Iraks hovedstad Bagdad.

Personvernpolicy