Skogbranner herjer i Hellas – mange hus ødelagt

Brannmannskaper i innsats under en skogbrann i nærheten av Lampiri vest for Patras lørdag. Foto: Andreas Alexopoulos / AP / NTB
Brannmannskaper i innsats under en skogbrann i nærheten av Lampiri vest for Patras lørdag. Foto: Andreas Alexopoulos / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En skogbrann vest i Hellas har tvunget innbyggere i fire landsbyer til å forlate området. Mange hjem er ødelagt, og flere personer er innlagt på sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen brøt ut lørdag høyt oppe i fjellsiden tre mil øst for Patras, Hellas' tredje største by, opplyser minister Michalis Chrysochoidis.

Sterk vind drev flammene nedover åsene og truet landsbyer ved sjøen. Myndighetene sendte ut tekstmeldinger til innbyggerne i to landsbyer ved sjøen og to i fjellene og ba dem evakuere. Flere kom seg unna med hjelp fra brannvesenet, kystvakten og private båter.

Enkelte nektet å dra og forsøkte å bekjempe flammene med hageslanger, ifølge lokale medier.

Flammene slukte hus

Flere titalls hus ble ødelagt i brannen, og fem personer ble innlagt på sykehus med pustevansker, opplyser sivilforsvaret til nyhetsbyrået AFP.

Om lag 145 brannfolk og 50 kjøretøy, 8 fly og flere helikopter er satt inn i slokkingsarbeidet i Zeria-region om lag 210 kilometer vest for Aten.

Innbyggere fra i alt fem landsbyer i regionen er evakuert, i tillegg til turister fra feriestedet Loggos på kysten. En brannbåt bisto med å evakuere strandgjester og andre som var farlig nær flammene, forteller Chrysochoidis til TV-kanalen ERT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannmannskaper forteller til nyhetsbyrået AP at det er en stor brann som rykker fram på flere fronter, men at vinden har avtatt noe.

Sykehusene i Patras og i nabobyen Aigio er satt i beredskap, og kystvakten står klar til å redde flere om det trengs. Flammene førte til at hovedveien mellom Aten og Patras ble stengt, det samme ble den nesten tre kilometer lange Rio-Antirrio-brua vest for brannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 50 branner

Totalt har det brutt ut 56 skogbranner i Hellas det siste døgnet. Skogbrannfaren skyldes en kombinasjon av tørt vær, hetebølge og sterk vind. De fleste brannene ble slukket i en tidlig fase, ifølge Chrysochoidis.

Hetebølgen ventes å nå en topp mandag, med varslede temperaturer på mellom 42 og 46 grader i innlandet. Temperaturene vil imidlertid vedvare på rundt 40 grader eller mer i store deler av Hellas i alle fall fram til fredag, ifølge meteorologene.

Hellas rammes av skogbranner hver sommer, men eksperter advarer om at global oppvarming øker både hyppigheten og intensiteten i brannene.

I juli 2018 mistet 102 mennesker livet i en skogbrann i Hellas.