Omstridt statue fjernes i amerikansk by

Robert E. Lee var den mest fremtredende generalen på sørstatenes side under den amerikanske borgerkrigen. Lee var slaveeier, noe som er blant grunnene til at mange ønsker at statuene av ham skal fjernes.
Robert E. Lee var den mest fremtredende generalen på sørstatenes side under den amerikanske borgerkrigen. Lee var slaveeier, noe som er blant grunnene til at mange ønsker at statuene av ham skal fjernes. Foto: Zack Wajsgras / NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidet er i gang med å fjerne statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee i Charlottesville i USA etter flere år med demonstrasjoner og uro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble det besluttet at statuen skal fjernes, noe som skjer etter en årrekke med debatt og politiske og juridiske kamper.

Tidlig lørdag morgen var arbeidere på plass for å starte arbeidet med fjerningen. Ordføreren i byen, Nikuyah Walker var også til stede og holdt en tale.

Én person ble drept og flere titalls skadd da en selverklært nynazist i 2017 kjørte inn i en folkemengde i byen. Det var folk som hadde samlet seg til en motdemonstrasjon mot ytre høyre-tilhengere som protesterte mot fjerningen av denne statuen.

Det gjennomført lignende fjerninger av statuer i USA tidligere, blant annet i 2017 da universitetet i Texas fjernet en statue av Robert E. Lee og andre sørstatsgeneraler fra hovedcampus. De ble i stedet plassert på museum.