Rekordhøye avskogingstall for Amazonas

Bilde tatt i Brasil ved Apui, 11. august 2020, som viser hvordan skogen ryddes av bøndene og tømrere.
Bilde tatt i Brasil ved Apui, 11. august 2020, som viser hvordan skogen ryddes av bøndene og tømrere. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni ble 1.062 kvadratkilometer av Amazonas-regnskogen avskoget i Brasil. Det er det høyeste tallet for juni siden målingene begynte i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juni var den fjerde påfølgende måneden med rekordhøye avskogingstall, melder Regnskogfondet.

Det er det brasilianske forskningsinstituttet INPE som legger fram avskogingstallene, ved hjelp av overvåkingsverktøyet Deter som ble tatt i bruk i 2015.

– Junitallene er dramatiske for Amazonas. Avskogingen de første seks månedene i år er 17 prosent høyere enn samme periode i fjor, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

I 2020 ble det kuttet ned 10.800 kvadratkilometer regnskog i Brasil. Det var da det høyeste tallet på 12 år. Tallene for juni i år tilsier at årets tall sannsynligvis vil overgå dette.

– Vi har ikke råd til å slå avskogingsrekorder hver måned og hvert år. Nå må alle krefter settes inn på å stanse denne trenden før det er for sent, sier Jæger.

Amazonas utgjør rundt halvparten av verdens tropiske regnskoger, som er blant vegetasjonsformene som er mest effektiv i å fange opp CO2.

Etter at Brasils president Jair Bolsonaro kom til makten i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig. Bolsonaro har gjort det klart at han vil satse på landbruk og annen næringsvirksomhet i regnskogen, ikke miljøvern.