Studie: Legemiddel mot leddgikt ga lovende resultater mot covid-19

En sykepleier ser til en covid-19-pasient ved Surrey Memorial Hospital i Surrey i Canada. Pasienter som fikk et legemiddel som brukes mot leddgikt, var mindre utsatt for død og respirasjonssvikt i en studie fra Brasil. Foto: Jonathan Hayward / The Canadian Press via AP / NTB
En sykepleier ser til en covid-19-pasient ved Surrey Memorial Hospital i Surrey i Canada. Pasienter som fikk et legemiddel som brukes mot leddgikt, var mindre utsatt for død og respirasjonssvikt i en studie fra Brasil. Foto: Jonathan Hayward / The Canadian Press via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Covid-19-smittede som ble behandlet med et legemiddel mot leddgikt, var mindre utsatt for død og respirasjonssvikt, kommer det fram i en studie fra Brasil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien er publisert i New England Journal of Medicine og omhandler legemiddelet Xeljanz, som produseres av Pfizer.

Studien er gjort på 289 pasienter med alvorlig covid-19-sykdom fordelt på 15 sykehus i Brasil. Halvparten av dem fikk Xeljanz sammen med vanlig behandling for å roe ned immunresponsen, mens resten fikk placebo og standardbehandling.

Etter 28 dager hadde 18,1 prosent av dem som fikk legemiddelet dødd eller fått respirasjonssvikt, sammenlignet med 29 prosent i placebo-gruppa. Dette utgjør en statistisk signifikant risikoreduksjon på 63 prosent, heter det.

Respirasjonssvikt omfatter i studien pasienter som må ha hjelp til å puste, enten med oksygenmaske eller med respirator.