Romfartøy returnerer til jorden med steinprøver fra asteroide

En gjengivelse av hvordan romfartøyet Osiris Rex med en fjernstyrt prøvetakerarm som har sikret forskere steinprøver fra asteroiden Bennu. Mandag startet fartøyet på den to år lange reisen tilbake til jorden. Foto: NASA / Goddard Space Flight Center/ AP/ NTB
En gjengivelse av hvordan romfartøyet Osiris Rex med en fjernstyrt prøvetakerarm som har sikret forskere steinprøver fra asteroiden Bennu. Mandag startet fartøyet på den to år lange reisen tilbake til jorden. Foto: NASA / Goddard Space Flight Center/ AP/ NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mer enn to år på og rundt asteroiden Bennu er Nasas romfartøy Osiris Rex på vei tilbake til jorden med viktige steinprøver i bagasjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjemreisen vil ta det amerikanske romfartøyet to år. Mandag forlot det asteroiden med mellom 200 og 400 gram stein i lasterommet.

Den storslagne fangsten er langt over forventningene, som på forhånd var satt til 60 gram. Nasas forskere har i årevis jobbet med prosjektet, og for første gang blir steiner fra en asteroide tatt med til jorden av amerikanske romforskere.

– Jeg har jobbet med å prøve å få en steinprøve fra en asteroide siden datteren min gikk i bleier. Nå er hun snart uteksaminert fra videregående, så det har vært en lang reise, sa forsker Jason Dworkin etter at Osiris Rex startet på hjemturen mandag.

Romfartøyet har vært rundt Bennu siden 2018. I fjor høst opplevde forskerne at robotarmen på Osiris Rex hadde greid å ta så mye stein inn i prøvebeholderen at lukkemekanismen kilte seg og at prøvene i stedet ble spredt i rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den karbonrike Bennu er omtrent 490 meter lang og inneholder trolig de opprinnelige byggesteinene til solsystemet, som ble skapt for 4,5 milliarder år siden. Nå håper forskerne prøvene som blir tatt med tilbake, kan hjelpe dem med bedre å forstå jordkloden og livet som oppsto her.

Japan har lyktes med å hente prøver fra en asteroide to ganger, og prøvene fra den siste prøvetakingen i desember er på vei tilbake.