Folketinget vil gjøre AstraZeneca- og Janssen-vaksinene frivillige i Danmark

Janssen-vaksinen har blitt knyttet til sjeldne varianter av blodpropp. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
Janssen-vaksinen har blitt knyttet til sjeldne varianter av blodpropp. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et flertall i Folketinget går inn for å gjøre de to vaksinene som droppes i Danmark, tilgjengelige for dem som vil ha dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kan dansker velge å la seg vaksinere med AstraZeneca og Janssens vaksiner, selv om de er tatt ut av det regulære programmet.

Det er klart etter et møte i den danske nasjonalforsamlingen mandag. En frivillig ordning kan komme i stand allerede i løpet av mai, opplyser saksordførerne Per Larsen og Liselott Blixt.

Mandag ble det kjent at også Janssen-vaksinen tas ut av det danske vaksinasjonsprogrammet. Det innebærer at dansker i aldersgruppen 25 til 39 må vente opptil fire uker lenger på å bli vaksinert, går det fram av en pressemelding fra Sundhetsstyrelsen.

– Det vil naturligvis få konsekvenser for dem som får vaksineringen utsatt. De vil blant annet måtte vente lenger på et vaksinepass, som mange lengter etter å få, sier visedirektør Helene Probst.

I likhet med AstraZenecas vaksine knyttes også Janssen til sjeldne, men alvorlige tilfeller av blodpropp i kombinasjon med svært lavt antall blodplater.

Statsminister Mette Frederiksen har tidligere skrevet til EU at Janssen-vaksinen kunne bli en «game changer» fordi den kun krever at det settes én dose.