AstraZeneca-vaksinen er trygg og effektiv, ifølge amerikansk studie

En helsearbeider fyller en sprøyte med coronavaksinen til AstraZeneca på Bali i Indonesia mandag. En ny omfattende studie bekrefter at vaksinen er både effektiv og ufarlig. Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB
En helsearbeider fyller en sprøyte med coronavaksinen til AstraZeneca på Bali i Indonesia mandag. En ny omfattende studie bekrefter at vaksinen er både effektiv og ufarlig. Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

AstraZeneca-vaksinen er trygg og effektiv, ifølge en omfattende amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 32.000 personer har deltatt i studien, hovedsakelig i USA, men også i Chile og Peru, skriver BBC.

Studien viser at vaksinen har 79 prosent effektivitet mot å utvikle symptomatisk sykdomsforløp, og 100 prosent effektivitet mot alvorlig sykdom, skriver selskapet i en pressemelding.

Trygg

AstraZeneca-vaksinen har vært omdiskutert som følge av usikkerhet om den kan øke risikoen for alvorlige tilfeller av blodpropp. Flere europeiske land, deriblant Norge og Danmark, satte bruken av vaksinen på vent mens en mulig kobling ble utredet.

I pressemeldingen står det at det uavhengige forskningspanelet DSMB fant «ingen sikkerhetsproblemer knyttet til vaksinen».

Også EUs legemiddeltilsyn (EMA) og Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere understreket at vaksinen er trygg å bruke.

Beskyttelse hos eldre

Det har også vært uklarhet knyttet til om AstraZeneca-vaksinen gir like god beskyttelse hos personer over 65.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene fra den nye studien, der rundt 20 prosent av deltakerne var over 65 år, gir ingen indikasjon på at vaksinen gir dårligere beskyttelse hos eldre personer.

– Analysen bekrefter AstraZenecas covid-19-vaksine som en høyst nødvendig vaksinemulighet, og den gir grunn til å ha tillit til at voksne i alle aldre vil tjene på beskyttelse mot viruset, sier medisinprofessor Ann Falsey ved Rochester-universitetet, som er en av de ledende forskerne i studien.