Kina vil samarbeide med USA om klima

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina sier de vil samarbeide med USA om klima og enkelte andre saker. Det tolkes som tegn på noe framgang i samtaler som ellers var preget av bitre motsetninger,

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua sier i en melding fra Alaska etter et to dager langt møte at Kina og USA er enige om å danne en arbeidsgruppe om klimaendringer.

De er også enige om å finne fram til ordninger for å lette på arbeidet til diplomatiske stasjoner og ha samtaler om journalisters status. Men amerikanske kilder sier at ingenting formelt er besluttet.

Under Donald Trump var de to i stadig konflikt om konsulater og visum og arbeidstillatelser for journalister. Trump stengte Kinas konsulat i Houston, og Kina svarte med å stenge USAs i Chengdu. Flere journalister ble også utvist av begge landene.

Kina og USA holdt sitt første høynivåmøte siden Joe Biden ble president i Anchorage i Alaska torsdag og fredag. Møtet åpnet med kraftige gjensidige beskyldninger om menneskerettigheter før dørene ble lukket for TV-kameraene.

Biden-administrasjonen har ennå ikke varslet om de vil innta en mykere linje enn den kompromissløse holdningen til Trump. De er i konflikt om en lang rekke temaer, fra handel til situasjonen i Tibet, Xinjiang og Hongkong, samt Taiwan.