Ny valglovgivning vedtatt i underhuset i Kongressen

Den demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez spurtet onsdag opp trappene til Kongressbygningen i Washington i USA for å stemme om et nytt lovforslag som vil endre valgprosessen i USA. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Den demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez spurtet onsdag opp trappene til Kongressbygningen i Washington i USA for å stemme om et nytt lovforslag som vil endre valgprosessen i USA. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med flertall i Representantenes hus, sikret demokratene seg onsdag flertall for ny valglovgivning USA. Forslaget skal nå behandles i Senatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget vil være den største overhalingen av amerikansk valglovgivning på en generasjon, og den ble vedtatt tross enstemmig motstand fra republikanerne i Representantenes hus.

Blir den godkjent i Senatet, kan lovendringen få konsekvenser for nesten alle ledd av valgprosessen i USA.

Endringen vil blant annet innebære nye prosedyrer for inndeling av velgerdistrikt, redusere hindringer som fratar velgere muligheten til å stemme, og bidra til åpenhet rundt donasjoner til politikere og partier.

Velgerundertrykkelse

Forslaget legges fram etter at republikanere har diskutert endringer av valglovene i kjølvannet av tidligere president Donald Trumps anklager om fusk i fjorårets presidentvalg.

– Loven vil sette en stopper for velgerundertrykkelsen som vi ser blir diskutert akkurat nå, sier den demokratiske kongressrepresentanten Nikema Williams.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan blokkere

Utfallet av behandlingen i Senatet er uklar ettersom republikanerne trolig kan blokkere forslaget. Republikanerne ser loven som mulighet til føderal innblanding i delstatenes selvstendighet.

– Demokratene forsøker å utnytte sin knappe majoritet til å få gjennom lover som ikke sikrer dem velgernes tillit, men for å sørge for at de ikke mister flere plasser i neste valg, sa republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, tirsdag.