Færre nordkoreanske avhoppere under koronapandemien

En folkemengde samlet i sentrum av den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang for å feire partikongressens valg av Kim Jong-un som generalsekretær. Foto: Jon Chol Jin / AP / NTB
En folkemengde samlet i sentrum av den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang for å feire partikongressens valg av Kim Jong-un som generalsekretær. Foto: Jon Chol Jin / AP / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet avhoppere fra Nord-Korea til naboen og fienden i Sør falt kraftig i 2020 etter at diktaturstaten strammet grepet om grensene ytterligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykt for import av koronaviruset gjorde at grensene i Nord-Korea ble enda mer bevoktet i 2020. Det gjør at færre klarte å rømme til Sør-Korea.

Bare 229 gjorde det i fjor, mot 1.047 i 2019. Tallet har vært synkende i flere år, men det kraftige fallet i fjor må tilskrives pandemien, opplyser departementet for forening i Seoul.

Det store flertallet av nordkoreanske avhoppere tar seg først over grensa til Kina, der de ofte må bli i årevis før de kommer seg til Sør-Korea. Svært få klarer å ta seg over den demilitariserte grensa mellom de to landene.