Nødrop fra Stockholms helsevesen: – Situasjonen har aldri vært så anstrengt som nå

Skilt med teksten «Visa omtanke! Nys och hosta i armvecket» med Storstockholms lokaltrafikk som avsender på en tunnelbaneperrong på T-centralen. Foto: Amir Nabizadeh /TT / NTB
Skilt med teksten «Visa omtanke! Nys och hosta i armvecket» med Storstockholms lokaltrafikk som avsender på en tunnelbaneperrong på T-centralen. Foto: Amir Nabizadeh /TT / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsevesenet i Stockholm er nede i knestående, og situasjonen beskrives som langt verre enn den var i vår. Ingenting tyder på at det vil raskt vil endre seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I vår gikk behovet for helsehjelp raskt opp og raskt ned igjen. Nå blir toppen værende i uke etter uke, sier Stockholm-regionens helse- og omsorgsdirektør Björn Eriksson.

Eriksson vil ikke sette et tak for kapasiteten. Han sier at den blir økt ettersom behovet øker. Begrensningen ligger i stedet i hvor lenge presset på helsevesenet vil vare.

– Toppen er mye lengre enn i vår. Den har pågått siden november. Tross at vi ikke har like mange covid-pasienter nå, er belastningen på helsevesenet minst like stor ettersom vi har mange flere pasienter som ikke har covid-19, sier han.

Få lys i tunnelen

Sykehusregionen ser ingen tegn til at situasjonen er i ferd med å snu, eller at den vil gjøre det i nærmeste framtid.

– Det finnes ingenting som er viktigere enn at smittespredningen minsker, men det ser vi ingen tegn til, sier Eriksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener de aller fleste i regionen følger retningslinjene. Likevel fortsetter smitten å være på et høyt nivå.

– Stockholmerne følger anbefalingene i stor grad, men ettersom smittespredningen er uendret, holder ikke det, sier han.

Lange arbeidsdager

Tirsdag var 800 pasienter innlagt med coronasykdom på akuttsykehusene i den svenske hovedstadsregionen, sier Eriksson.

– Det innebærer at helsepersonellet ikke kommer til å kunne være med nære og kjære i helgene i så stor grad som de fortjener, men må fortsette å ta ekstravakter og lange vakter. Det har aldri vært så anstrengt i helsevesenet som det er nå, sier Eriksson.

– Aldri noensinne?

– Så anstrengt helsevesen, så lenge, det har i alle fall ikke skjedd så lenge vi som er yrkesaktive nå kan huske, sier helse- og omsorgsdirektøren.