Australsk flyselskap vil ha vaksinekrav på utenlandsflyginger

Australske Qantas vil innføre krav om at passasjerer på flyselskapets utenlandsruter er vaksinert mot covid-19 før de setter seg på flyet. Illustrasjonsfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Australske Qantas vil innføre krav om at passasjerer på flyselskapets utenlandsruter er vaksinert mot covid-19 før de setter seg på flyet. Illustrasjonsfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Det australske flyselskapet Qantas vil innføre krav om at passasjerer på selskapets internasjonale ruter må ha blitt vaksinert mot covid-19 før flyturen.

Det sa Qantas-toppsjef Alan Joyce mandag. Han tror kravet vil bli bransjepraksis så snart en vaksine er tilgjengelig for allmennheten.

Flere regjeringer og flyselskap rundt om i verden har vurdert elektroniske vaksinebevis som et slags pass. Australia har i praksis vært stengt siden mars for å hindre spredning av koronaviruset. Også innenlands mellom landets delstater har grenser vært stengt.

Australia har dessuten innført begrensninger på antall statsborgere som hver uke har fått lov til å komme hjem fra utlandet, noe som har ført til at titusenvis av australiere har blitt sittende fast utenlands.

200 av QantasŽ fly har blitt satt på bakken på grunn av pandemien, og 8.500 ansatte har fått sparken. Statsminister Scott Morrison har åpnet for at landet kan åpne såkalte reisebobler med andre land som har klart å begrense smittespredningen.

Landet vil trolig ikke åpnes for internasjonal reisevirksomhet før en vaksine er vidt tilgjengelig.

Personvernpolicy