Tyrkia stanser tysk våpenembargokontroll på skip

Militære styrker under en tidligere bording MV Royal Diamond 7 utenfor Libya. Arkivfoto.
Militære styrker under en tidligere bording MV Royal Diamond 7 utenfor Libya. Arkivfoto. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia satte foten ned da tyske soldater skulle sjekke et tyrkisk skip i tråd med våpenembargoen mot Libya, opplyser det tyske forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands felles forsvarskommando opplyser at soldater som deltar i EUs overvåking av våpenembargoen, bordet et tyrkisk lasteskip de oppfattet som mistenkelig.

Kort tid etter sa Tyrkia, i kraft å være flaggstat, nei, og søket om bord på skipet måtte avbrytes. Fram til det skjedde ble det «ikke oppdaget ulovlig last om bord», opplyser det tyske forsvarsdepartementet.

Soldatene firte seg ned på det tyrkiske skipet fra helikopter. Skipet lå rundt 200 kilometer nord for den libyske byen Benghazi.

Starten på aksjonen gikk smidig for seg, og Tyrkia hadde ikke kommet med innvendinger til søket i de fire foregående timene.

Vil stanse smugling av olje og drivstoff

Siden august har Tyskland vært en del av EUs Operasjon Irini. I tillegg til å forsøke å stanse sendinger med våpen til Libya, er operasjonen et forsøk på å stanse smugling av olje og drivstoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia en av de viktigste støttespillerne for den FN-støttede samlingsregjeringen i Tripoli. Russland, Egypt, Jordan og De forente arabiske emirater støtter krigsherren Khalifa Haftar. Ifølge enkelte rapporter mottar han også militær hjelp.

Denne måneden innledet partene direkte politiske samtaler, tilrettelagt av FN, i et forsøk på å finne en vei fram mot et valg i desember neste år.