Flere hundre demonstranter tok seg inn i Guatemalas nasjonalforsamling

Røyk stiger ut av parlamentsbygget i Guatemala By lørdag. Foto: Moises Castillo/AP/NTB
Røyk stiger ut av parlamentsbygget i Guatemala By lørdag. Foto: Moises Castillo/AP/NTB Foto: NTB scanpix

Demonstrasjonene mot Guatemalas politiske ledelse tiltar i styrke. Lørdag tok flere hundre seg inn i nasjonalforsamlingen, og satte fyr på deler av bygget.

Rundt 7.000 demonstranter samlet seg foran nasjonalforsamlingen i protest mot statsbudsjettet, som demonstrantene hevder ble vedtatt i hemmelighet i skyggen av koronapandemien og orkanene Eta og Iota.

Videobilder viser at det sto åpne flammer ut av flere vinduer i Nasjonalpalasset som huser Guatemalas parlament. Politi og sikkerhetsstyrker brukte tåregass mot demonstrantene, og det er meldt om flere skadde.

– Alle som har deltatt i disse kriminelle handlingene vil bli straffet etter lovens fulle styrke, skriver president Alejandro Giammattei på Twitter.

Visepresident Guillermo Costas har tilbudt seg å gå av, og sier både han og Giammattei bør gjøre det til det beste for landet. Han mener også presidenten må legge ned veto mot det kontroversielle budsjettet.

Den romersk-katolske kirkens lederskap i landet ber også presidenten legge ned veto mot budsjettet, som favoriserer departementer som er preget av korrupsjon, ifølge kirkelederne.

Personvernpolicy