Polens nasjonalforsamling vedtok omstridt dyrelov

Polske bønder under en demonstrasjon mot et lovforslag som forbyr pelsoppdrett og eksport av kosher- og halalkjøtt. Natt til fredag ble lovforslaget vedtatt i landets nasjonalforsamling. Nå går det videre til senatet. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
Polske bønder under en demonstrasjon mot et lovforslag som forbyr pelsoppdrett og eksport av kosher- og halalkjøtt. Natt til fredag ble lovforslaget vedtatt i landets nasjonalforsamling. Nå går det videre til senatet. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Foto: NTB scanpix

Den polske nasjonalforsamlingen vedtok natt til fredag, etter langdryge forhandlinger, et forbud mot pelsdyroppdrett og eksport av halal- og kosherkjøtt.

Lovforslaget, som dermed går videre til behandling i senatet, har satt sinnene i kok hos pelsdyrbønder og kjøttprodusenter, og ført til splittelse i landets høyreregjering.

Det minste støttepartiet i trepartiregjeringen nektet nemlig å stemme for forslaget til regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), noe som har vekket harme hos partileder og statsminister Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski har truet med å skyve partiet ut av regjeringen eller å utlyse nyvalg.

Behandlingen av lovforslaget begynte torsdag, med støtte fra den liberale opposisjonen. Til slutt stemte underhuset for forslaget, med overveldende flertall.

Polen er verdens tredje største pelsprodusent etter Kina og Danmark, ifølge aktivister, og også en stor eksportør av kosher-kjøtt til Israel og jødiske samfunn i Europa.

Forslaget har ført til skarp kritikk fra PiS' kjernevelgere på landsbygda, og dagsavisa Gazeta Wyborcza får opplyst av eksperter at de økonomiske konsekvensene kan beløpe seg til rundt 1,6 milliarder euro, tilsvarende drøyt 17 milliarder kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden