Australia i resesjon for første gang på tre tiår

En øde og forlatt togstasjon i Melbourne. Australia har nå havnet i resesjon for første gang siden 1991 etter at økonomien krympet med 7 prosent i årets andre kvartal. Foto: Andy Brownbill / AP / NTB scanpix
En øde og forlatt togstasjon i Melbourne. Australia har nå havnet i resesjon for første gang siden 1991 etter at økonomien krympet med 7 prosent i årets andre kvartal. Foto: Andy Brownbill / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den australske økonomien krympet med 7 prosent i årets andre kvartal. Fallet er det største som er registrert på et kvartal og dytter landet ut i resesjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det australske statistikkbyrået sier det med god margin er den største kvartalsvise nedgangen de har registrert siden de begynte å føre statistikk i 1959.

BNP har gått ned 6,3 prosent siden tilsvarende periode i fjor.

Stupet gjør slutt på tre tiår med økonomisk vekst, som ikke engang finanskrisen i 2008 satte en stopper for. Resesjonen er den første i landet siden 1991.

Smitteverntiltak som følge av koronapandemien og medfølgende endringer i handelsmønstre førte til en nedgang i aktiviteten på 17,6 prosent i tjenestesektoren, med nedgang for blant annet transporttjenester, hoteller, kafeer og restauranter.

Den siste nedgangen på 7 prosent er rundt 1 prosentpoeng større enn ventet. De nye tallene viser også en lønnsnedgang på rundt 2,5 prosent, mens utbetaling av sosialhjelp har økt med 41,6 prosent.

Nedgangen er den verste i Australia siden andre verdenskrig, og ennå er ikke de svært strenge restriksjonene som ble innført i delstaten Victoria i august, tatt med i regnestykket.

En resesjon er definert som nedgang i økonomien i to kvartal på rad. I løpet av årets første tre måneder var nedgangen på 0,3 prosent.