Sudanske opprørere signerer fredsavtale

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sudans viktigste opprørsallianse har undertegnet en fredsavtale med regjeringen om å avslutte 17 år med konflikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sudans revolusjonære front (SRF), som er en allianse av opprørsgrupper i Darfur og de sørligste delstatene Sør-Kordofan og Blue Nile, undertegnet avtalen lørdag.

En seremoni er planlagt mandag i Juba i Sør-Sudan, som har bidratt til å megle fram avtalen.

Avtalen dekker områder som sikkerhet, eiendomsrett til jord, maktdeling og repatriering av folk på flukt. I tillegg skal opprørsstyrkene oppløses og integreres i Sudans militære.

Sudans statsminister Abdalla Hamdok og flere statsråder fløy søndag til Juba for å delta i undertegningsseremonien der de møtte Sør-Sudans president Salva Kiir.

Hamdok sier det har tatt lenger tid enn ventet å forhandle fram avtalen etter at den første kontakten ble opprettet i september i fjor. Freden er imidlertid ikke garantert siden to opprørsgrupper ikke har villet være med på avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne reiste seg i sin tid mot det de oppfattet som økonomisk og politisk marginalisering fra myndighetene i Khartoum. De fleste av opprørerne er etniske afrikanere som er imot den arabiske dominansen i landet, inkludert under regjeringen til avsatte Omar Bashir.

300.000 mennesker har ifølge FN mistet livet i Darfur siden opprøret begynte i 2003. Konflikten i Sør-Kordofan og Blue Nile startet i 2011.