California herjes av skogbranner – tusener evakuert

Himmelen farges gul fra røyk og flammer ved en motorvei i Vacaville i California, som er rammet hardt av skog- og krattbranner. Foto: Noah Berger / AP / NTB scanpix
Himmelen farges gul fra røyk og flammer ved en motorvei i Vacaville i California, som er rammet hardt av skog- og krattbranner. Foto: Noah Berger / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordhøye temperaturer har ført til at flere titalls skogbranner herjer rundt i California i USA. Tusenvis av mennesker har måttet evakuere fra hjemmene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag kjempet rundt 7.000 brannmannskaper mot 367 branner i skog og kratt rundt om i delstaten, ifølge guvernør Gavin Newsom. 23 av brannene betegnes som «enorme».

Newsom har erklært delstatskrise og har bedt Californias nabodelstater om bistand.

– Vi har satt inn alle ressurser vi har tilgjengelig, sa guvernøren på en pressekonferanse onsdag.

Det er også beordret evakueringer i en rekke fylker, og brannvesenet oppfordrer alle som bor i berørte områder, til raskt å etterkomme instruksjonene. De verste brannene er i vindistriktene i Napa og Sonoma Valley, som ligger like nord for San Francisco.

Årsaken til de mange brannene er at det har vært rekordhøye temperaturer i delstaten den siste uken, kombinert med svært mange lynnedslag. Ifølge Newsom er det registrert 10.849 lynnedslag de siste 72 timene i delstaten.

Verdens meteorologiorganisasjon jobber nå med å verifisere temperaturmålinger fra Death Valley på søndag som viste 54,5 varmegrader. Det vil i så fall være den høyeste temperaturen registrert på Jorden siden 1931.