Danmark utsetter neste fase av gjenåpningen

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det er for tidlig å gå videre med gjenåpningen av samfunnet. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB scanpix
Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det er for tidlig å gå videre med gjenåpningen av samfunnet. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Smittespredningens utvikling i Danmark er så alvorlig at man må skyve på neste fase av gjenåpningen av samfunnet, sier statsminister Mette Frederiksen.

Antall coronasmittede i landet stiger, og mange har begynt å glemme bort eller gi blaffen i rådene som skal redusere faren, sier hun til Avisen Danmark.

– Vi har begynt å bli slappe. Avstanden krymper. Våre kontakter med mange personer øker. Nå er vi der vi avgjør hva slags høst vi går i møte, sier hun.

Neste fase, fase fire, skulle tre i kraft i august. Nattklubber og arenaer som har vært stengt, skulle få åpne igjen, samtidig som grensen for hvor mange mennesker som får samles samtidig, skulle heves.

Smitteutbrudd i Aarhus

Antall registrerte coronasmittede i Aarhus har vokste kraftig den siste uka. Utviklingen vekker bekymring hos danske helsemyndigheter.

– Vi er veldig klar over det som skjer i Aarhus, sier konstituert direktør Anette Lykke Petri i Styrelsen for Patientsikkerhed til DR.

Hun sier de jobber med å finne ut om smitten sprer seg i en isolert gruppe i byen, eller blant mennesker som lever mer spredt.

Ifølge Lokalavisen Aarhus stammer noen av smittetilfellene fra et arrangement for studenter. I tillegg undersøkes det om en feiring for fotballfans for halvannen uke siden har hatt betydning.

Norge bremset

Også i Norge har man bremset gjenåpningen av samfunnet. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sa på fredagens pressekonferanse at det er fire grunner bak vurderingen om å anbefale en brems i gjenåpningen:

Omfanget og konsekvensene etter gjenåpningen i sommer, at samfunnet snart åpner igjen etter sommerferien, at kommunene har fått kort tid til å bygge opp kapasiteten, og at europeiske land som tidligere hadde kontroll på pandemien, opplever økt smitte.

– En brems av gjenåpningen kan redusere risikoen for flere lokale utbrudd og en større nasjonal oppblomstring som kan føre til en ny bølge, sa Vold.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden