Russiske leiesoldater har inntatt oljefelt i Libya

<p>Den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar, her under et besøk i Aten, innledet i april i fjor en offensiv for å styrte den FN-støttede regjeringen i Tripoli. Den mektige LNA-militsen hans har ikke lykkes med dette, men har med støtte fra tusenvis av leiesoldater tatt kontroll over store deler av landet og stanset all oljeeksport. Foto: AP / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar, her under et besøk i Aten, innledet i april i fjor en offensiv for å styrte den FN-støttede regjeringen i Tripoli. Den mektige LNA-militsen hans har ikke lykkes med dette, men har med støtte fra tusenvis av leiesoldater tatt kontroll over store deler av landet og stanset all oljeeksport. Foto: AP / NTB scanpix

Russiske leiesoldater har inntatt Libyas største oljefelt, opplyser landets nasjonale oljeselskap National Oil Corporation (NOC).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De russiske leiesoldatene kjemper sammen med opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans LNA-milits, men ledelsen i Kreml har nektet kjennskap til dette.

Torsdag kveld ankom de russiske soldatene Sharara-feltet, som tidligere i år ble okkupert av en stammemilits som tar sine ordrer fra Haftar.

Leiesoldatene kommer angivelig fra det russiske sikkerhetsselskapet ChVK Wagner, som har sendt opptil 1.200 menn til Libya for å kjempe sammen med LNA.

ChVK Wagner eies av Jevgenij Prigozjin, som har nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Libya har Afrikas største oljereserve, men Haftars styrker har siden januar blokkert eksporten. Det har fått alvorlige økonomiske følger for landets FN-støttede regjering.

Sharara-feltet har hatt en produksjon på 315.000 fat olje om dagen, rundt en tredel av Libyas samlede produksjon.

Operatøren på feltet, Akakus Oil Operations, eies av NOC og et konsortium bestående av spanske Repsol, franske Total, østerrikske OMV og norske Equinor.

Personvernpolicy