USA utleverte dødsskvadron-leder til Haiti

Den tidligere lederen av dødsskvadronen FRAPH i Haiti, Emmanuel «Toto» Constant, ble onsdag deportert fra USA til hjemlandet. Han ble pågrepet etter ankomsten i hovedstaden 
Port-au-Prince. Foto: AP / NTB scanpix
Den tidligere lederen av dødsskvadronen FRAPH i Haiti, Emmanuel «Toto» Constant, ble onsdag deportert fra USA til hjemlandet. Han ble pågrepet etter ankomsten i hovedstaden Port-au-Prince. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har utlevert den tidligere lederen av en halvmilitær dødsskvadron til hjemlandet Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Emmanuel «Toto» Constant dannet på begynnelsen av 1990-tallet den halvmilitære organisasjonen FRAPH i Haiti, som på den tiden var et militærdiktatur ledet av kuppgeneralen Raoul Cedras.

FRAPH anklages for å ha drept hundrevis, om ikke tusenvis av tilhengere av landets styrtede president, den radikale presten Jean-Bertrand Aristide. Han ble styrtet av de militære i 1991 etter bare åtte måneder ved makten.

Lønn fra CIA

Da Aristide kom tilbake til makten i 1994, flyktet Constant til USA der han fikk opphold. Samtidig ble det kjent at han i flere år hadde stått på lønningslista til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

I et intervju med den amerikanske fjernsynsstasjonen CBS året etter sa Constant at CIA «visste nøyaktig» hva han som leder av FRAPH gjorde, uten noensinne å konfrontere ham med det.

En domstol i Haiti dømte senere Constant in absentia, men USA nektet å utelevere ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redd for avsløring

Haitiske myndigheter hevdet USAs motvilje mot å utlevere Constant bygget på frykt for at han skulle avsløre detaljer om CIAs rolle i landet før, under og etter militærkuppet der Aristide ble styrtet.

Onsdag meldte imidlertid Haiti Press Network at 63-åringen ankom landet i et fly med andre som var deportert fra USA, og at han ble pågrepet kort tid etter landing i Port-au-Prince.

Avisa Miami Herald, som har bred dekning av Latin-Amerika og Karibia, skriver at Constant ble deportert etter å ha sonet ferdig en dom for tyveri og svindel i New York.