Argentinas forlenger betalingsfristen

Veien mot en nedbetalingsavtale er lang. Fredag forsøker Argentina enda en gang å oppnå bedre vilkår hos kreditorene. Bildet viser et koronanedstengt finansdistrikt i Buenos Aires 21. mai. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix
Veien mot en nedbetalingsavtale er lang. Fredag forsøker Argentina enda en gang å oppnå bedre vilkår hos kreditorene. Bildet viser et koronanedstengt finansdistrikt i Buenos Aires 21. mai. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Argentinas regjering har gitt seg selv frist til neste fredag med komme med forslag til ny nedbetalingsplan for utenlandsgjelden, som skulle vært betalt fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Argentinas frist for å betale utenlandsgjelden gikk ut fredag 12. juni, og det var håpet at landet ville legge fram forslag til ny nedbetalingsplan, men i stedet har Argentina igjen utsatt betaling og avgjørelser.

Dette er fjerde gang Argentina har fått utsatt fristen for å betale 66 milliarder dollar, tilsvarende 623 milliarder kroner, i gjeld. Forlengelsene av betalingsfristen er forsøk på å få til en bedre avtale med landets kreditorer.

Finpusser på forslag

Ukene i forveien har forhandlinger ikke ført fram til noen løsning, til tross for flere tilbud fra kreditorene.

– Argentina og dets rådgivere ønsker å dra nytte av denne forlengelsen for å fortsette diskusjonene og for å la investorer fortsette å bidra til en vellykket omstrukturering av gjelden, heter det i regjeringens forklaring på at den innvilget seg en ny frist til 19. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Argentina har tidligere sagt at det har nå finpusset på sitt siste tilbud fra forrige måned, som långiverne avviste som utilstrekkelig. Finansminister Martin Guzmans tilbud gikk da blant annet ut på et treårig moratorium for betalinger, 62 prosent reduksjon i rentebetalinger og 5,4 prosent reduksjon i hovedbetalingene, men store långivere avviste tilbudet som utilstrekkelig. Guzman sier det nye forslaget inkluderer justere renter, blant annet. Han sier Argentina og kreditorene er i ferd med å nærme seg hverandre.

– Det er opplagt at Argentina må inngå enighet med landets kreditorer etter at de ikke godtok det første tilbudet vårt. Argentina vil nå selvsagt forbedre sitt tilbud, sa president Alberto Fernandez onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IMF gir støtte

Det internasjonale pengefondet (IMF) ga i forrige uke støtte til Argentinas forslag til ny nedbetalingsavtale. Fernandez understreker at enhver gjeldsavtale som inngås, må være bærekraftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet misligholdt en innbetaling på 500 millioner dollar 22. mai.

Ifølge kilder med nært kjennskap til forhandlingene, vil det nye tilbudet også inneholde et punkt knyttet til eksport av landbruksvarer. Denne næringen sto for 60 prosent av landets eksport i fjor.

Argentina mener de eksisterende vilkårene for tilbakebetaling av gjeld vil gjøre at landet går konkurs.

Landets totale utenlandsgjeld er i øyeblikket på 324 milliarder dollar, tilsvarende 90 prosent av landets BNP.