Flere storbyer i Brasil innfører nedstengning

Flere storbyer i Brasil har innført nedstengning og ordre om å bli hjemme, mens andre byer sier de følger situasjonen og vurderer å gjøre det samme. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB scanpix
Flere storbyer i Brasil har innført nedstengning og ordre om å bli hjemme, mens andre byer sier de følger situasjonen og vurderer å gjøre det samme. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere store byer i Brasil, deriblant São Luís, har startet nedstengning for å begrense coronasmitte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 1,5 millioner mennesker i Maranhãos hovedstad São Luís og tre nærliggende byer i delstaten er bedt om å holde seg hjemme, og skal ikke forlate boligen med mindre det er høyst nødvendig, som for eksempel ved innkjøp av matvarer.

Parker er stengt, og det er ikke lov å trene utendørs.

São Luís er den første storbyen i Brasil som innfører nedstengning, som foreløpig skal vare i ti dager.

Cearás delstatshovedstad Fortaleza har opplyst at de vil følge etter og starte nedstengning av byen fredag.

Innfører bøter

Myndighetene i Brasil ba allerede i mars innbyggerne om å holde seg hjemme, men uten å innføre konsekvenser for brudd på restriksjonene.

Nå har São Luís innført bøter på 360 dollar, tilsvarende rundt 2.300 kroner, for dem som forlater huset sitt uten gyldig grunn.

Brasils president Jair Bolsonaro har konsekvent tonet ned alvorsgraden ved viruset, og sagt at folk må gå tilbake til å leve livene sine som normalt, for å forhindre økonomisk krise. Han har også flere ganger gikk sin støtte til demonstrasjoner mot restriksjonene i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolene har flere ganger irettesatt ham, og bestemt at guvernører og ordførere har rett til å vedta restriksjoner og nedstengning.

Hardt rammet

Brasil er det niende hardest rammede landet i verden, med over 114.000 smittede. 7.921 personer er døde i landet som følge av coronaviruset, ifølge Worldometers oversikt.

Bare en brøkdel av tilfellene og dødsfallene fanges trolig opp av myndighetenes statistikk, noe som også trolig er tilfelle i en rekke andre land i Latin-Amerika, Afrika og Asia.