Ingen enighet om krisepakke i USA

USAs finansminister Steven Mnuchin (i midten) på vei inn til et møte i Kongressen.
USAs finansminister Steven Mnuchin (i midten) på vei inn til et møte i Kongressen. Foto: Andrew Harnik / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senatet gjorde mandag nok et forsøk på å vedta en redningspakke på bortimot 2.000 milliarder dollar for amerikansk økonomi, uten å lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senatet er sterkt splittet med republikanerne på den ene siden og demokratene på den andre. Nå fører den sterke splittelsen til store problemer med å få vedtatt en økonomisk krisepakke som skal holde amerikansk økonomi gående under coronapandemien.

Søndag nektet demokratene å støtte et forslag utarbeidet av republikanerne, og det samme skjedde mandag.

Bevilgningen skal både gi støtte til selskaper som risikerer å gå over ende som følge av coronapandemien, og gi utbetalinger til personer som plutselig står uten arbeid, men de to fløyene er sterkt uenige i profilen på redningspakken.

Alternativt forslag

Demokraten Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, sa mandag at demokratene kommer til å legge fram sitt eget forslag. Hun kritiserer samtidig republikanerne for å sette selskapene først, ikke arbeidere og amerikanske familier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge demokratene kommer planen til å pumpe hundrevis av milliarder dollar inn i amerikanske selskaper uten at det stilles betingelser om at selskapene beholder de ansatte.

De er også kritiske til at selskapene vil kunne bruke skattebetalernes penger til å kjøpe tilbake aksjer eller øke toppledelsens lønninger.

Vil ha mer til helsevesenet

Demokratene kritiserer også forslaget for å gi for lite til de som blir stående uten jobb, samt for ikke å gi nok til helsevesenet, som de mener er i kritisk mangel på utstyr og ute av stand til å håndtere pandemien. De mener sykehusene må få viktige forsyninger av både ansiktsmasker, hansker, samt flere respiratorer og plasser til intensivpasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for stor uenighet insisterte demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, mandag på at forhandlingene fortsetter, også med finansminister Steven Mnuchin, og at partene nærmer seg et levedyktig kompromiss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er veldig nær ved å inngå en avtale. Veldig nær. Og målet vårt er å komme fram til en avtale i dag, sa Schumer.

Men det var før avstemningen som endte med at forslaget ikke fikk det nødvendige flertall. I stedet ble det 47 stemmer for og 47 stemmer mot, slik det ble søndag. Det trengs 60 stemmer for å få forslaget gjennom.

Over 42.000 mennesker har testet positivt for coronaviruset i USA, mens det er registrert 520 dødsfall, ifølge worldometers oversikt.