Valget i Nevada er i gang

Senator Bernie Sanders er forhåndsfavoritt i Nevada. Her snakker han på et arrangement i Springs Preserve i Las Vegas. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB scanpix.
Senator Bernie Sanders er forhåndsfavoritt i Nevada. Her snakker han på et arrangement i Springs Preserve i Las Vegas. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB scanpix. Foto: Patrick Semansky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget i Nevada er i gang, og de første målingene av folk som skulle avgi stemme, tyder på at Bernie Sanders ligger godt an.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved over 200 stemmelokaler rundt om i delstaten, deriblant i sju av de store kasinoene på berømte «The Strip» i Las Vegas, kunne Nevadas velgere avgi sin stemme lørdag.

Det blir en kamp om stemmene fra USAs minoriteter i den hittil mest mangfoldige staten i Demokratenes nominasjonskamp, og Bernie Sanders ventes å sitte med de sterkeste kortene på hånden.

Flere i Nevada har benyttet seg av tilbudet om å forhåndsstemme. Ifølge Demokratene har 75.000 personer allerede avgitt sine stemmer. Til sammenligning stemte totalt 84.000 velgere i demokratenes Nevada-valg i 2016.

Noe av spenningen ved Nevada-valget er knyttet til om Demokratene klarer å unngå kaoset i opptellingen som skjedde i Iowa. Valget i Nevada er nemlig også et caucus-valg, det vil si folkemøter. Resultatene er neppe klar før utpå søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada

Pekepinn på det som kommer

– Nevada gir kandidatene en mulighet til å vise hvordan de kan tiltrekke seg en større del av landet vårt, sier statsadvokat Aaron Ford. Han er demokrat, men har ikke gitt sin tilslutning til noen av kandidatene.

Etter de to foregående valgene i Iowa og New Hampshire, hvor befolkningen i stor grad består av hvite amerikanere, kan stemmene fra Nevadas mangfoldige velgergruppe gi en pekepinn på resultatene fra de 14 ulike delstatene som holder valg på den såkalte supertirsdagen 3. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nevada er nemlig en av delstatene i USA med flest minoritetsinnbyggere, blant dem 29 prosent latinos, 10 prosent afroamerikanere og 9 prosent asiater og folk fra stillehavsøyene.

Dette er imidlertid bare fjerde gangen det holdes primærvalg i Nevada, og fordi delstaten preges av hyppig til- og fraflytting, finnes det ingen pålitelige meningsmålinger som kan si hvordan de ulike befolkningsgruppene vil stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig suksess for Sanders

Bernie Sanders er likevel den klare favoritten og har blant annet klart å begeistre latinamerikanere og fagforeningsmedlemmer med sine oppfordringer om å endre det politiske og økonomiske systemet i USA for å hjelpe arbeiderklassen.

Det kan imidlertid komme overraskelser.

Det var klare forventninger om at Sanders skulle vinne stort i New Hampshire etter brakseieren i delstaten i 2016. I forrige ukes valg måtte han imidlertid nøye seg med en knepen seier foran Pete Buttigieg.

Sanders og Biden kjemper om arbeiderne

Paradoksalt nok er det nettopp dette som gjør at flere anser Buttigiegs sjanser som små i Nevada. Flere er skeptiske til om Buttigieg også kan vinne fram hos minoritetene etter de sterke resultatene i de hovedsakelig hvite statene Iowa og New Hampshire.

I likhet med Sanders har Joe Biden erklært seg selv som en forkjemper for fagorganiserte arbeidere. Resultatet i Nevada vil vise hvor godt de to har lyktes med å få med seg velgerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden slet i både Iowa og New Hampshire og trenger et godt resultat i Nevada, og særlig i South Carolina neste uke, for å bevise at han fortsatt har noe å gjøre i kampen om å bli partiets presidentkandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amy Klobuchar har slitt med å tiltrekke seg minoritetsvelgere. Hun var fredag på rundtur i Nevada og var innom Elko, Reno og Las Vegas i innspurten til valgkampen.

Les også: Demokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg

De tre nevnte moderate kandidatene – Buttigieg, Biden og Klobuchar, splitter stemmene til de moderate og kjemper for å komme overpå før den fjerde moderate kandidaten, mangemilliardæren Mike Bloomberg, for alvor er med når supertirsdagen kommer 3. mars.

For sent for Warren?

Elizabeth Waren fikk et klart oppsving onsdag da hun i den demokratiske debatten gikk hardt ut mot Bloomberg. Hun kunne i etterkant høste både oppmerksomhet og pengesummer.

Spørsmålet er om debatten kom for sent for å ha noe å si for Nevada. Mange velgere hadde nemlig allerede forhåndsstemt.

Bloomberg stiller ikke til valg i Nevada, men satser alt på en rekke delstater med mange delegater som har valg i neste måned.