Astronauter bakte småkaker på romstasjonen

Astronautene Luca Parmitano (med grillhanske) og Christina Koch viser fram pakken med småkaker som de bakte på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Bildet ble tatt i romjulen, og småkakene er nå sendt til Jorden der de skal undersøkes nøye før de blir spist.
Astronautene Luca Parmitano (med grillhanske) og Christina Koch viser fram pakken med småkaker som de bakte på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Bildet ble tatt i romjulen, og småkakene er nå sendt til Jorden der de skal undersøkes nøye før de blir spist. Foto: AP/NTB scanpix

Astronautene på den internasjonale romstasjonen ISS har gjort noe ingen har gjort før: Bakt småkaker i verdensrommet.

ISS svever 400 kilometer utenfor Jorden overflate med en fart på mange tusen kilometer i timen. Men nylig skjedde det noe svært jordisk der ute i verdensrommet. Duften av nybakte småkaker spredte seg.

Astronautene på ISS har nemlig laget verdensrommets første bakverk helt fra bunnen av. Småkakene, eller kjeksene, var en del av et eksperiment for å finne ut hvor mye tid og energi det kreves for å bake i verdensrommet.

Rombakerne prøvde seg fram. Først med 25 minutters steketid på 150 grader, så 50 minutter. Men det var altfor lite. Ovnen måtte skrus på fullt – 163 grader – og småkakene måtte stå inne i 130 minutter før de var ferdig stekt.

Men baksten ble vellykket, og småkakene er nå sendt til Jorden. Her ligger de på kjøl i et laboratorium og kan ikke spises før de har vært gjennom grundige undersøkelser.

Les også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden