EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet

Det ble mye diskusjon om Libya på EUs utenriksministermøte mandag, selv om krisen i landet ikke var et eget punkt på dagsordenen, sier unionens utenrikssjef Josep Borrell.
Det ble mye diskusjon om Libya på EUs utenriksministermøte mandag, selv om krisen i landet ikke var et eget punkt på dagsordenen, sier unionens utenrikssjef Josep Borrell. Foto: Virginia Mayo / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs utenriksministre ønsker å gjenoppta patruljering i Middelhavet for å overvåke en våpenembargo i Libya, men kom ikke med vedtak om dette da de møttes mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenrikssjef Josep Borrell sier unionen vil «endre fokus» for marineoppdraget Operasjon Sophia og innrette det konkret mot en våpenembargo.

– Men de fleste våpnene kommer gjennom ørkenene, så en slik overvåking kan ikke bare skje til havs. Man må også ha kontroll i luften og på bakken, og det krever satellitter og andre verktøy, som ikke er en del av Operasjon Sophia, forklarer Borrell etter utenriksministermøtet.

Patruljeringen, som opprinnelig skulle hindre menneskesmugling, stanset i mars i fjor da Italia ikke lenger ville ta imot migranter som ble plukket opp til havs.

Fremdrift

Borrell sier det er enighet blant ministrene om å gjenopplive operasjonen, men at det ikke kunne tas noen formell beslutning på mandagens møte fordi situasjonen i Libya ikke var et eget punkt på dagsordenen.

– Ingen var imot en slik gjenoppliving, men det er noen prosedyrer som må følges før det kan tas en slik beslutning, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For øvrig skrøt Borrell av fremdriften som ble gjort på fredskonferansen i Berlin søndag. Han sier partene i Libya må benytte anledningen til å komme nærmere en politisk løsning.

– Begge sider har kommet opp med navn på fem personer som skal jobbe for en varig våpenhvile. Det er et viktig steg og noe som ikke var mulig før møtet i Berlin, sier han.

Utenrikssjefen omtalte krisen i Libya som «en slags svulst som sprer seg» og forstyrrer balansen i alle nabolandene».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sahel og Iran

Borrell oppdaterte også ministrene om situasjonen i Sahel, som han beskriver som alvorlig og kraftig forverret den siste tiden.

Utenrikssjefen sier EU-landene er den viktigste donoren og den politiske partneren for Sahel-landene. Utenriksministrene vil øke EUs innsats i regionen og holde en egen konferanse om Sahel i forbindelse med EU-toppmøtet i slutten av mars.

Borrell orienterte også ministrene om møtet han hadde med Irans utenriksminister forrige uke med tanke på å løse konflikten rundt atomavtalen med landet.

– Målet er fortsatt å sikre den eksisterende avtalen, ikke erstatte den med en annen avtale, understreker han.