Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han vil gi den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar en lekse hvis Haftar fortsetter kampene. Her er Erdogan i FNs europeiske hovedkvarter i Sveits.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han vil gi den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar en lekse hvis Haftar fortsetter kampene. Her er Erdogan i FNs europeiske hovedkvarter i Sveits. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av verdens mektigste ledere deltar under søndagens Libya-konferansen i Berlin. Prisen for ikke å få i gang en fredsprosess kan bli svært høy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må sikre at Libya ikke blir et nytt Syria, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas til avisen Bild.

En rekke mektige aktører fra både arabiske og vestlige land er på plass når statsminister Angela Merkel åpner den viktigste konferansen for Libya på flere år. Blant dem er Russlands president Vladimir Putin, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Frankrikes president Emmanuel Macron.

Samtidig er frykten stor for at 2020 vil bli året da krigen i det nordafrikanske landet trappes kraftig opp hvis konferansen mislykkes med å sikre en mer varig våpenhvile. Det skyldes ikke minst stadig mer utenlandsk innblanding og militær støtte til de libyske partene.

Ledere fra i alt tolv land er invitert, samt lederne for Libyas to maktbaser: Opprørsgeneral Khalifa Haftar og Fayez al-Sarraj, som leder den internasjonalt anerkjente samlingsregjeringen i Tripoli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoler ikke på Haftar

Bare timer før konferansen stilte Sarraj spørsmål ved Haftars motiver.

– Vår lange erfaring gjør at vi tviler på intensjonene, seriøsiteten og viljen til den andre parten, som alle vet søker makt for enhver pris, sa Sarraj til nyhetsbyrået DPA uten å nevne Haftar ved navn.

Fakta om konflikten i Libya

* Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

* En rekke militsgrupper har med støtte fra ulike land siden kjempet om makten i landet, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

* Som ledd i en FN-støttet fredsprosess ble det i februar 2016 oppnevnt en regjering, som ledes av Fayez al-Sarraj.

* Opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits kontrollerer de østlige delene av landet og innledet i april 2019 en offensiv for å gripe makten i Tripoli.

* Tyrkia har sendt soldater for å støtte Sarrajs internasjonalt anerkjente regjering, som også får støtte fra Qatar og Italia.

* Haftar støttes av Egypt, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Jordan, og LNA-militsen har også mellom 600 og 800 russiske leiesoldater i sine rekker.

* President Donald Trump har hyllet «Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser», og

Haftars styrker har siden april forsøkt å innta hovedstaden Tripoli og styrte Sarrajs regjering. Opprørsstyrkene har støtte fra blant annet Egypt, De forente arabiske emirater og Russland. Samtidig har Russland og Tyrkia forsøkt å forhandle fram en mer varig våpenhvileavtale, uten å lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har på forhånd truet med å gi Haftar en lærepenge hvis han ikke går med på en varig våpenhvile. Søndag langet han også ut mot Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis, som så sent som fredag tok imot Haftar til samtaler i Aten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strid om Middelhavet

Tyrkia selv vedtok nylig å sende soldater til Libya for å støtte den internasjonalt anerkjente regjeringen og sikret seg samtidig kontroll over et større havområde i det østlige Middelhavet, til kraftige protester fra Hellas og Kypros. Dermed har også Hellas engasjert seg i konflikten, men landet er ikke invitert til Berlin.

Det er derimot Italias statsminister Giuseppe Conte, Storbritannias statsminister Boris Johnson og USAs utenriksminister Mike Pompeo, samt ledere fra De forente arabiske emirater, Egypt, Algerie, Kina og Kongo.

FNs generalsekretær Antonia Guterres er også på plass i Berlin.