Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit

Brexit er bare et par uker unna, og så langt har 10.7000 nordmenn bedt om å få bli i Storbritannia etter at EU-medlemskapet opphører. Illustrasjonsfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Brexit er bare et par uker unna, og så langt har 10.7000 nordmenn bedt om å få bli i Storbritannia etter at EU-medlemskapet opphører. Illustrasjonsfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Antall nordmenn som har søkt om fortsette å bo i Storbritannia etter at landet forlater EU, var oppe i 10.700 ved årsskiftet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i desember benyttet 1.000 norske borgere seg av det såkalte EU Settlement Scheme , viser tall fra det britiske innenriksdepartementet.

Ved utgangen av desember var det kommet inn drøyt 2,75 millioner søknader. 2,45 millioner har fått svar hittil. Av disse fikk 58 prosent innvilget permanent opphold, mens 41 prosent fikk midlertidig opphold med mulighet til å søke om permanent status senere. Seks søknader er avslått.

Ordningen lar personer fra EU-land søke om å fortsette å bo i Storbritannia når landet avslutter sitt medlemskap ved månedsskiftet. Den omfatter også sveitsere, EØS-borgere og deres ektefeller og partnere. Siste frist for å søke er 30. juni 2021. Dersom britene går ut av EU uten en avtale, fremskyndes fristen til årsskiftet.

Det er anslått at det bor rundt 3,2 millioner EU-borgere i Storbritannia.

Personvernpolicy