USA skal ha forsøkt å likvidere iransk general i Jemen

<p>Den mektige lederen for elitestyrken i den iranske Revolusjonsgarden, general Qasem Soleimani, ble likvidert i et amerikansk droneangrep i Bagdad fredag morgen. President Donald Trump godkjente angrepet. Nå skal også en annen høyttstående iransk general være forsøkt drept.</p>
Den mektige lederen for elitestyrken i den iranske Revolusjonsgarden, general Qasem Soleimani, ble likvidert i et amerikansk droneangrep i Bagdad fredag morgen. President Donald Trump godkjente angrepet. Nå skal også en annen høyttstående iransk general være forsøkt drept. Foto: Scanpix/montasje

Samme dag som general Qasem Soleimani ble likvidert i et angrep i Irak, mislyktes USA i et forsøk på å drepe en annen iransk militærtopp, ifølge tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA utførte 3. januar et luftangrep i Jemen som var rettet mot Abdul Reza Shahlai, en høytstående leder i den iranske Revolusjonsgarden IRGC, opplyser ikke navngitte tjenestemenn.

Pentagon vil ikke kommentere påstandene, som først ble viderebrakt av Washington Post fredag.

Forsøket på å likvidere Shahlai lyktes ikke, men ble ifølge nyhetsbyrået APs kilder utført samme dag som USA drepte Soleimani i et målrettet droneangrep på flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.

Tjenestemennene, som uttaler seg i bytte mot anonymitet fordi opplysningene er hemmeligstemplet, vil ikke si hvorfor operasjonen mot Shahlai mislyktes.

Soleimani ledet IRGCs elitestyrke Quds, som USA satte på sin terrorliste tidligere i år. Soleimani og Shahlai sto ifølge kildene på den samme amerikanske listen over godkjente militære mål, noe som kan tyde på at det forelå et overveid forsøk fra USA på å slå ut IRGCs lederskap.

Pentagon taus

Det kan i så fall stå i strid med påstander fra Det hvite hus om at Soleimani ble drept for å forhindre angrep mot amerikanske interesser i nær framtid.

Likvideringen av Soleimani vakte massiv fordømmelse i Irak, som vil kaste USAs soldater ut av landet. Iran mener USA gjorde seg skyldig i en terrorhandling og svarte 8. januar med å fyre av flere ballistiske missiler mot to militærbaser med soldater fra USA og flere andre land, inkludert Norge. Ingen ble drept det iranske i hevnangrepet.

«Selvforsvar»

President Donald Trumps administrasjon har møtt kraftig kritikk på hjemmebane for angrepet på Soleimani, som også drepte en irakisk militsleder i tillegg til en håndfull andre i følget.

Det hvite hus mener likvideringen var en selvforsvarshandling og sa tidlig at Soleimani planla å angripe amerikanske soldater og diplomater i Midtøsten. Etter økende press blant annet fra Kongressen har Det hvite hus i ettertid hevdet at Soleimani utgjorde en trussel mot USA som var nært forestående. Det er ikke lagt fram noen bevis som underbygger det.

VIDEO: Norge fordømmer ikke USAs drap på Soleimani

Trump avslører

Torsdag sa Trump at Soleimani planla å sprenge USAs ambassade i Bagdad. Fredag sa utenriksminister Mike Pompeo at Soleimani planla omfattende angrep mot amerikanske interesser, inkludert amerikanske ambassader og militærbaser. Pompeo insisterte på at det var «nært forestående», men ville ikke utdype.

– Jeg kan avsløre at jeg tror at det ville vært fire ambassader, sa Trump i et intervju senere samme dag med Fox News.

– Det ville sannsynligvis ha vært ambassaden i Bagdad, la han til, ifølge en utskrift av intervjuet.

Finansmann

USAs militære aktiviteter i det krigsherjede Jemen, som er rammet av verdens verste humanitære krise, er gjenstand for sterkt hemmelighold, skriver Washington Post.

– Hvis vi hadde drept ham, hadde vi skrytt av det samme kveld, sier en av avisas fire kilder om det mislykkede forsøket på å likvidere Shahlai.

Shahlai omtales som en viktig finansmann i IRGC, og USAs utenriksdepartement mener han i lang tid har forsynt sjiamilitser med våpen og planlagt en rekke drap på koalisjonsstyrker i Irak.

I en kommentar til fredagens meldinger sier Pentagon at Jemen lenge har vært oppfattet som en trygg havn for terrorister og andre motstandere av USA.

– Forsvarsdepartementet uttaler seg ikke om påståtte operasjoner i regionen, tilføyer Pentagons talskvinne Rebecca Rebarich.

VIDEO: Pompeo skuffet over Europa etter Soleimani-angrepet

Personvernpolicy