Iran trapper opp aktiviteten ved tungtvannsreaktor

Dette bildet som det iranske atomenergibyrået har publisert, viser ansatte ved tungtvannsreaktoren på atomanlegget Arak. Foto: AP / NTB scanpix
Dette bildet som det iranske atomenergibyrået har publisert, viser ansatte ved tungtvannsreaktoren på atomanlegget Arak. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran har trappet opp aktiviteten ved en viktig tungtvannsreaktor, ifølge lederen for landets atomenergibyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptrappingen er ikke et brudd på atomavtalen, men trolig et forsøk på å legge mer press på europeiske land. Iran vil at de gjør mer for at Iran skal kunne omgå amerikanske sanksjoner og igjen eksportere olje og andre varer.

Irans atomsjef Ali Akbar Salehi sier samtidig at Iran kan være villig til å undertegne et dokument der landet lover at det ikke har noen planer om å utvikle atomvåpen.

Dette er i tråd med hva iranske myndigheter tidligere har sagt.

– Forbud mot atomvåpen

Ifølge Salehi finnes det et flere år gammelt dekret fra Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, der han gjør det klart at utvikling og bruk av atomvåpen er i strid med islamske prinsipper, og at det derfor er forbudt i Iran.

– Denne uttalelsen kunne kommet fra president Hassan Rouhani og bli signert av de seks partene i atomavtalen, sa Salehi da han mandag holdt en pressekonferanse ved atomanlegget Arak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer plutonium?

Atomsjefen oppga også at Iran har tatt i bruk et alternativt kretsløp ved atomanlegget, noe som fører det iranske atomprogrammet nærmere et nivå der atomprogrammet kan brukes til å utvikle atomvåpen.

Tungtvann bidrar til å kjøle ned reaktorer. Samtidig fører prosessen til at det blir produsert plutonium som et biprodukt. Det kan potensielt brukes i atomvåpen.

I 2015 inngikk Iran en avtale med seks stormakter som skulle sikre at Iran ikke bruker sitt atomprogram til militære formål. Men i fjor trakk USA seg fra avtalen og gjeninnførte harde økonomiske sanksjoner mot Iran.

Siden har Iran gradvis trappet opp atomprogrammet igjen. Kina, Russland, Storbritannia, Tyskland og Frankrike ønsker fortsatt å opprettholde avtalen.