Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky

Demonstranter med plakater hvor det står «Nei til integrasjon!» i Minsk i Hviterussland lørdag. Foto: Sergei Grits / AP / NTB scanpix
Demonstranter med plakater hvor det står «Nei til integrasjon!» i Minsk i Hviterussland lørdag. Foto: Sergei Grits / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin møtte lørdag Hviterusslands president i Sotsji. I Minsk viste over 1.000 demonstranter sin misnøye mot Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to presidentene diskuterte økonomiske muligheter for å føre de to landene enda tettere sammen.

– Vi ønsker bare like vilkår, ingenting annet, sa Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko i forkant av møtet, med Putin på den andre siden av bordet.

– Vi skal snakke om fremtidige planer. Dette møtet er en milepæl, sa Putin.

Men de hviterussiske demonstrantene i Minsk frykter at et tettere bånd mellom de to landene kan true den selvstendigheten som landet har hatt i kjølvannet av Sovjet-tiden.

– Politikerne leker med den hviterussiske suvereniteten som om det var et kortspill, og vi vil fortsette å demonstrere så lenge denne trusselen mot vår selvstendighet består, sier Pavel Severinets, som sto bak lørdagens demonstrasjon i den hviterussiske hovedstaden Minsk.

Russland og Hviterussland signerte en unionsavtale i 1997 som omhandlet tette politiske, økonomiske og militære bånd, men avtalen innebar ikke en sammensmelting av de to landene. Kreml har den siste tiden økt presset mot Hviterussland ved å skru opp energiprisene og kutte subsidier.