Amnesty kritiserer FN-styrker i Kongo

FN-basen i Beni i Kongo ble angrepet mandag. Innbyggerne er frustrerte over det de mener er FN-soldatenes manglende evne til forsvare dem fra opprørsgrupper i området. Søndag ble åtte mennesker drept av opprørsgruppen ADF. Foto: Al-hadji Kudra Maliro / AP / NTB scanpix
FN-basen i Beni i Kongo ble angrepet mandag. Innbyggerne er frustrerte over det de mener er FN-soldatenes manglende evne til forsvare dem fra opprørsgrupper i området. Søndag ble åtte mennesker drept av opprørsgruppen ADF. Foto: Al-hadji Kudra Maliro / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty International mener FNs fredsbevarende styrke i Kongo svikter i oppdraget med å beskytte innbyggerne øst i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag angrep en gruppe mennesker basen til FN-soldatene nær byen Beni øst i Kongo. Protestene kom i kjølvannet av drapet på åtte sivile søndag kveld.

– For øyeblikket svikter sikkerhetsstyrker og FNs soldater fullstendig i deres plikt til å beskytte innbyggerne i Beni og andre steder i Kongo, sier Seif Magango, nestleder for Amnesty International i Øst-Afrika.

Demonstranter plyndret basen etter å ha satt fyr på byens rådhus tidligere på dagen. Ifølge menneskerettsorganisasjonen er det mangel på beskyttelse som har utløst opptøyene i byene Beni, Butembo og Goma de siste ukene.

FNs spesialutsending Leila Zerrougui sier hun forstår sinnet og frustrasjonen til folk. FN uttrykker samtidig bekymring for at feilinformasjon blir spredt og at det blir oppfordret til voldsbruk i sosiale medier.

Opprørere fra Allierte demokratiske styrker (ADF) angriper ofte områder rundt Beni, og gruppen er anklaget for å ha drept tusenvis av mennesker, inkludert FN-soldater.

ADF har sitt utspring i nabolandet Uganda og er én av om lag 160 opprørsgrupper øst i Kongo.

Amnesty anklaget også politiet for å bruke unødvendig makt mot demonstrantene og for å ha skutt med skarp ammunisjon. Minst én demonstrant skal være drept av politiet.