Chiles president sier politiet kan ha brutt regler

Chiles president sier politiet kan ha brutt regler i møte med demonstrantene den siste måneden. En rapport fra Amnesty International hevder politiet med vilje har angrepet og forgrepet seg på demonstranter. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix
Chiles president sier politiet kan ha brutt regler i møte med demonstrantene den siste måneden. En rapport fra Amnesty International hevder politiet med vilje har angrepet og forgrepet seg på demonstranter. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Chile kan ha brutt reglene i møte med demonstrasjonene som har preget landet den siste måneden, sier president Sebastián Piñera.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten skal undersøke om politiet har krenket menneskerettighetene, lover den sterkt pressede presidenten.

Uttalelsen kommer etter at Amnesty International lanserte en rapport som konkluderer med en «villet politikk» for å skade demonstrantene.

Uroen og opptøyene startet for om lag en måned siden, og har så langt krevd 22 menneskeliv.

Lover straffeforfølging

– Hvis ikke protokollene ble fulgt, og jeg tror at det har skjedd i noen tilfeller, vil det bli etterforsket av påtalemyndigheten, og det vil komme straffereaksjoner i domstolene, forsikret Piñera i et møte med utenlandske medier.

Frustrerte og rasende chilenere har blant annet protestert mot sosial ulikhet og en handlingslammet politisk elite.

Det nasjonale instituttet for menneskerettigheter har rapportert om 2.000 skader. Andre helseorganisasjoner hevder så mange som 280 personer har fått alvorlige øyeskader etter å ha blitt skutt på med haglammunisjon av politiet. Tirsdag kom meldingen om av denne type ammunisjon bare skal brukes i nødstilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen politibetjenter har blitt drept, men om lag 1.600 skal ha fått skader.

Amnesty: Et voldsmønster

Rapporten fra Amnesty forteller om chilenske sikkerhetsstyrker som med vilje angriper demonstrantene unødvendig for å påføre skade og for å straffe dem.

– Intensjonen til sikkerhetsstyrkene er klar: å skade demonstrantene for å motvirke protester, sa Amnestys Amerika-direktør Erika Guevara-Rosas. Hun la til at det er utøvd tortur og seksualisert vold mot demonstrantene.

Rapporten pekte videre på 23 menneskerettighetsbrudd og en systematisk voldelig tilnærming til protestene i hele Chile.

Regjeringen har kategorisk avvise rapporten. Politiet har uttalt at intensjonen ikke har vært å skade demonstrantene.

Protestene fortsatte i hovedstaden Santiago torsdag, så vel som i Valparaíso og i Concepcion, den største byen i sørlige Chile. I Antofagasta nord i Chile kjørte en bil over demonstranter. Sjåføren ble pågrepet av politiet.