Forskere tror denne apen gikk på to bein for 12 millioner år siden

VIDEO: Denne apen kan ha gått på både to og fire

Begynte utviklingen av tobeint gange millioner av år tidligere enn forskerne har trodd?

Fossile knokler fra en 12 millioner år gammel, men nyoppdaget ape, har blitt funnet i Sør-Tyskland.

Menneskene og aper som sjimpanser, orangutanger og gorillaer skilte lag senere.

Og derfor er det også kanskje naturlig å tro at oppreist gange oppsto etter at mennesket begynte på sin egen grein?

Men analyser av et tyske fossilfunnet antyder at dette kanskje ikke stemmer.

Apen har fått navnet Danuvius guggenmosi, og knoklene dens antyder at den kunne gå på to bein, mener forskere ved Universitetet i Tubingen i Tyskland.

De publiserte en studie om apen i Nature denne uka.

Hittil er de beste bevisene for oppreist gange bare omtrent 4,4 millioner år gamle.

Men hvis forskerne bak den nye studien har rett, begynte historien til tobeint gange lenge før antatt – og hos en felles forløper til mennesker og menneskeaper.

(Saken fortsetter under)

Forskernes rekonstruksjon av skallen og kjeven til den gamle apen. (Foto: Christoph Jäckle)
Forskernes rekonstruksjon av skallen og kjeven til den gamle apen. (Foto: Christoph Jäckle)

Gammel, utdødd apeslekt

Det er på bakgrunn av tennene at forskerne mener fossilet tilhører en apeslekt som levde for inntil fem millioner år siden, nemlig Dryopithecus.

Forskere regner med at denne apeslekten både ga opphav til de nålevende menneskeapene, men også sannsynligvis til menneskefamiliens tidligste medlemmer, ifølge Store norske leksikon.

(Saken fortsetter under)

Rekonstruksjonen av fossilet. (Foto: Christoph Jäckle)
Rekonstruksjonen av fossilet. (Foto: Christoph Jäckle)

– Tilpasset liv på både to og fire

Basert på skjelettrester fra fire individer, der det mest komplette har 21 knokler, mener forskerne at denne fortidsapen hadde flere menneskelignende trekk.

Den var antakelig godt tilpasset både å gå oppreist og til å bruke alle fire bein når den klatret, mener forskerne.

Analysene tyder på at apen hadde lange armer, bøyde fingre og sterke gripetomler. Derfor tror forskerne at den så absolutt kunne henge i greiner på apevis.

Men hoftene, knærne og føttene var mer menneskelignende, og passet bedre til å gå oppreist med, ifølge studien.

(Saken fortsetter under)

Er dette slik tobeint gange begynte? (Illustrasjon: Velizar Simeonovski)
Er dette slik tobeint gange begynte? (Illustrasjon: Velizar Simeonovski)

– Overraskende likt menneskebein

Det mest komplettet skjelettet var en hann, tror forskerne. Og de tror dyret var omtrent en meter høyt stående.

Hannen hadde en bred brystkasse, og en buet, S-formet ryggrad, slik vi mennesker også har, skriver The Guardian.

Madelaine Böhme. (Foto: Christoph Jäckle)
Madelaine Böhme. (Foto: Christoph Jäckle)

– Det var overraskende for oss å innse gjennom forskningsprosessen hvor like enkelte bein var menneskebein, i motsetning til bein hos store aper, sier professor Madeaine Böhme, som ledet studien, til den engelske avisen.

I pressemeldingen om de nye funnene viser forskerne dessuten til at annet knokkelfunn som de mener understøtter deres. Det er et hoftebein som er funnet i Ungarn, og som en av forskerne også har jobbet med.

Paleoantropolig Tracy Kivell ved University of Kent har kommentert den nye Nature-studien i samme tidsskrift.

Hun mener fossilet hjelper oss med å skjønne hvordan mennesket utviklet seg.

– Tilsammen gir mosaikken av D. guggenmosi sine trekk antakelig det hittil beste bildet av hva en felles forfar for mennesker og afrikanske aper kan ha sett ut. Den har noe til alle: forlemmer som passer for et liv i trærne og baklemmer tilpasset utstrakte positurer slik som når orangutanger går på to i trærne, skriver hun.

Les også: Aper, fisk og trær nærmere utryddelse

«Walking on trees»

– Dette nye funnet passer ganske bra sammen med den gamle hypotesen som er omtalt som «walking on trees» – at oppreist gange med helt utrettete knær, slik mennesker gjør, men ikke sjimpanser, ble utviklet som en tilpasning for å effektivt kunne bevege seg oppå grener og strekke seg grenene over seg.

(Saken fortsetter under)

21 bein i det mest komplette skjelettet. (Foto: Christoph Jäckle)
21 bein i det mest komplette skjelettet. (Foto: Christoph Jäckle)

– Danuvius ser ut til å gjort akkurat dette, skriver Torfinn Ørmen i en epost til forskning.no.

Han er førstelektor ved OsloMet, og har skrevet bok om menneskehetens opprinnelse.

Men om funnet betyr at tobeint gange oppsto i Europa og ikke i Afrika, som forskerne bak den nye Nature-studien tror, er Ørmen svært skeptisk til.

– Sensasjonsmakeri

Ørmen er blant annet ikke overbevist av hofta fra Ungarn som forskerne trekker inn i argumentasjonen.

– Den ser delvis ut som hofta til en nålevende stor menneskeape. Den tyder ikke spesielt på oppreist gange, men den viser at hofta ikke var som hos de tidligste menneskeapene –som hadde apekattliknende hofter.

Ifølge Ørmen, kan det ha vært trafikk mellom Europa og Afrika, og han tror det er mye mulig at det er hele stor-regionen som må betraktes som opphavssted.

– Det kan ha vært vandringer fram og tilbake mange ganger.

– Å hevde at det skjedde i Europa og ikke Afrika er sensasjonsmakeri på tynt grunnlag – og for å si «det skjedde hos oss!»

– Kan ha oppstått flere ganger i historien

Ørmen syns dessuten at det er begrenset hvor mye lys fossil-funnet kan kaste over opphavet til menneskelig oppreist, tobeint gange.

Torfinn Ørmen er skeptisk til konklusjonen om at tobeint gange oppsto i Europa. (Foto: Per Aas, NHM/UiO)
Torfinn Ørmen er skeptisk til konklusjonen om at tobeint gange oppsto i Europa. (Foto: Per Aas, NHM/UiO)

– Det som det ser ut til å peke i retning av, er at den felles forfaren til mennesker og sjimpanser var ganske liten, noe vi også fikk et hint om etter beskrivelsen av skjelettet til Ardipithecus for ti år siden, og at den felles forfaren kan ha hatt mer oppreist gange enn sjimpanser.

Det vi ser hos den nyoppdagede Danuvius-apen, er noe annet enn vår oppreiste gange som er tilpasset å gå på bakken, mener Ørmen.

– Men det vi ser her kan være noe i nærheten av der det begynte, skriver han i e-posten til forskning.no.

– Men oppreist gange kan ha blitt utviklet flere ganger, så det er litt farlig å generalisere for mye.

– Oreopithecus bamboli hadde for eksempel en ganske rar oppreist gange med veldig sprikende stortær for å kunne vasse i en sumpskog.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen skuffet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz
Siste nytt
15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen skuffet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz
Populært