Tre nye demonstranter drept i Irak

Demonstranter viser V-tegn i Bagdad søndag. Minst 30 demonstranter er såret. Foto: AP / Khalid Mohammed / NTB scanpix
Demonstranter viser V-tegn i Bagdad søndag. Minst 30 demonstranter er såret. Foto: AP / Khalid Mohammed / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Irak lover omfattende reformer i et forsøk på å stanse de voldsomme demonstrasjonene i landet. Søndag ble enda tre personer drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både demonstranter og sikkerhetspersonell er blant dem som har blitt drept siden demonstrasjonene i landet brøt ut tidlig i oktober.

Søndag ble enda tre personer drept under sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrkene i landet. Dermed økte antallet personer som var blitt drept siden urolighetene begynte i begynnelsen av oktober, til 322.

Drapene søndag skjedde under en demonstrasjon mot regjeringen i byen Nassiriya sør i Irak. Et stort antall ble også såret under sammenstøtene.

Søndag lovte president Barham Salih, statsminister Adel Abdel-Mahdi og Mohammed al-Halbousi, leder for nasjonalforsamlingen, å motarbeide korrupsjon og å jobbe for en valgreform. Det sa de tre lederne i en felles uttalelse etter å ha holdt samtaler i Bagdad.

Nasjonal dialog

Blant endringene er å iverksette en «nasjonal dialog» for å gjennomgå grunnloven og systemet for styresett i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De lovet også at de som har vært involvert i angrep på demonstranter, skal straffes.

De omfattende protestene i Irak startet i begynnelsen av oktober. Demonstrantene krever blant annet at det blir ryddet opp i den omfattende korrupsjonen i landet.

Landets sikkerhetsstyrker har slått brutalt ned på det som omtales som de største og blodigste grasrotprotestene i Irak på flere tiår.

Blodige protester

Lørdag ble minst tolv demonstranter drept og over 100 såret da sikkerhetsstyrkene i Irak igjen åpnet ild mot folk som protesterte mot regjeringen. Ni personer ble drept i Bagdad, og tre ble drept i byen Basra sør i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter samlet seg også søndag på Tahrir-plassen i Bagdad, men langt færre enn tidligere.

– Siden i går har sikkerhetsstyrker forsøkt å ta seg inn i Tahrir for å tømme området, sa en demonstrant til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 30 personer er skadd i demonstrasjonene søndag, ifølge medisinsk personell.

– Tomme løfter

Amnesty International kaller situasjonen i Irak et blodbad og ber myndighetene om å umiddelbart holde tilbake sikkerhetsstyrkene.

– Alle lovnader fra regjeringen om reformer eller etterforskninger er bare tomme løfter så lenge sikkerhetsstyrkene fortsetter å skyte og drepe demonstranter, sier Heba Morayef, som er Amnesty-leder for Midtøsten og Nord-Afrika.

Landets sikkerhetsstyrker har i ukevis slått brutalt ned på det som omtales som de største og blodigste grasrotprotestene i Irak på flere tiår. Flere hundre demonstranter er skutt og drept.