Iran begynner anriking av uran i atomanlegget Fordo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran har for første gang på fire år begynt å anrike uran på det underjordiske atomanlegget Fordo, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anrikingen av uran på Fordo-anlegget bryter med et av kjernepunktene i atomavtalen fra 2015, noe som blir sett på som et forsøk på å legge press på de andre avtalepartene for å oppfylle sine forpliktelser.

Atomavtalen er skjør etter at USAs president Donald Trump trakk landet ut av avtalen i 2018 og fornyet sanksjonene mot Iran.

Tidligere denne uken begynte ingeniører ved anlegget å sprøyte urangass inn i sentrifuger i atomanlegget, ifølge en uttalelse fra Irans atomenergi-organisasjon.

IAEA-talsperson Behrouz Kamalvandi opplyser at det ble sprøytet urangass inn i over 1.000 sentrifuger, og at nivået på ankringen av uran er på 4.5 prosent. Kamalvandi sier at byrået er blitt informert om alle stegene som er blitt tatt på Fordo-anlegget.

I henhold til atomavtalen skal Fordo-anlegget bare bli brukt til forskningsformål, og sentrifugene skal bare bli testet uten gassinjeksjoner. Avtalen fastsetter også et tak på anrikingen av uran på 3,37 prosent.