Iran begynner anriking av uran i atomanlegget Fordo

Iran har for første gang på fire år begynt å anrike uran på det underjordiske atomanlegget Fordo, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anrikingen av uran på Fordo-anlegget bryter med et av kjernepunktene i atomavtalen fra 2015, noe som blir sett på som et forsøk på å legge press på de andre avtalepartene for å oppfylle sine forpliktelser.

Atomavtalen er skjør etter at USAs president Donald Trump trakk landet ut av avtalen i 2018 og fornyet sanksjonene mot Iran.

Tidligere denne uken begynte ingeniører ved anlegget å sprøyte urangass inn i sentrifuger i atomanlegget, ifølge en uttalelse fra Irans atomenergi-organisasjon.

IAEA-talsperson Behrouz Kamalvandi opplyser at det ble sprøytet urangass inn i over 1.000 sentrifuger, og at nivået på ankringen av uran er på 4.5 prosent. Kamalvandi sier at byrået er blitt informert om alle stegene som er blitt tatt på Fordo-anlegget.

I henhold til atomavtalen skal Fordo-anlegget bare bli brukt til forskningsformål, og sentrifugene skal bare bli testet uten gassinjeksjoner. Avtalen fastsetter også et tak på anrikingen av uran på 3,37 prosent.

Personvernpolicy