USA beskylder Iran for å drive atomutpressing

Irans president i Hassan Rouhani sa tirsdag at landet vil starte med å injisere gass i sentrifugene som er blitt brukt til anriking av uran. Opptrappingen av anrikingen skjer som følge av USAs sanksjoner mot landet, sa Rouhani. USA sier Iran driver atomutpressing. Foto: Iranian Presidency Office, Mohammad Berno/ AP/ NTB scanpix
Irans president i Hassan Rouhani sa tirsdag at landet vil starte med å injisere gass i sentrifugene som er blitt brukt til anriking av uran. Opptrappingen av anrikingen skjer som følge av USAs sanksjoner mot landet, sa Rouhani. USA sier Iran driver atomutpressing. Foto: Iranian Presidency Office, Mohammad Berno/ AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA beskylder Iran for å drive «atomutpressing» etter at landet opplyste de ville starte anriking av uran som er i brudd med den internasjonale atomavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Iran har ingen troverdig grunn for å utvide sitt program for anriking av uran, verken på Fordow-anlegget eller andre steder. Det er ikke noe annet enn et tydelig forsøk på atomutpressing som bare vil forsterke landets politiske og økonomiske isolasjon, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet tirsdag.

Tirsdag sa Irans president Hassan Rouhani i en tale på statlig TV at Iran fra onsdag vil begynne med å sprøyte urangass inn i 1.044 sentrifuger i det underjordiske Fordow-anlegget som ligger i nærheten av den hellige sjiamuslimske byen Qom. I henhold til den internasjonale avtalen om Irans atomprogram skal disse sentrifugene kun brukes uten injisering av gass.

Rouhani sa at Iran håper det varslede bruddet på avtalen kan innebære at noen av de økonomiske sanksjonene mot landet heves. Etter at USA trakk seg fra atomavtalen har landet hatt vanskeligheter med å selge oljen sin.

USA vil derimot ikke bøye av.

– Vil fortsette å øve maksimalt trykk på regimet til det gir opp sin destabiliserende atferd, svarer utenriksdepartementet.