Frykter humanitær katastrofe i migrantleir i Bosnia

Teltleiren utenfor Bihac mangler både vann, strøm og toaletter. Beboerne må gå til landsbyer i nærheten for å tigge vann. Foto: Eldar Emric / AP / NTB scanpix
Teltleiren utenfor Bihac mangler både vann, strøm og toaletter. Beboerne må gå til landsbyer i nærheten for å tigge vann. Foto: Eldar Emric / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Røde Kors advarer om at situasjonen i en teltleir for migranter og flyktninger i Bosnia er i ferd med å utvikle seg til en humanitær katastrofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ba torsdag om at menneskene i leiren straks blir flyttet til et tryggere sted.

Leiren ligger like ved grensen til Kroatia, der mange migranter og flyktninger har strandet i sitt forsøk på å nå europeiske land lenger nord.

Vucjak-leiren har verken rennende vann, strøm eller toaletter, og mange av teltene tar inn vann når det regner. Leiren består av 80 telt fordelt på om lag 700 beboerne.

Mandag besluttet lokale myndigheter å slutte å levere vann til leiren, dermed måtte beboerne begynne å tigge vann hos lokale innbyggere.

Leiren er etablert på en gammel søppelfylling og i nærheten av et felt med landminer som ble lagt ut i forbindelse med krigen fra 1992–1995.

Både FN og EU har i lang tid bedt myndighetene i Bosnia flytte beboerne på grunn av de elendige forholdene.

Leiren ligger cirka 8 kilometer utenfor byen Bihac, der myndighetene har klaget over at regjeringen i Sarajevo ikke gir dem midler til å drive leiren. Manglende finansiering fra sentralt hold var årsaken til at kommunen besluttet å stanse vannleveransene denne uken.

Personvernpolicy