Putin lover storsatsing på Afrika

President Vladimir Putin i møte med noen av deltakerne på det russisk-afrikanske toppmøtet som han har invitert til. Foto: AP / NTB scanpix
President Vladimir Putin i møte med noen av deltakerne på det russisk-afrikanske toppmøtet som han har invitert til. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin lover storstilt økonomisk satsing i Afrika. Nå har han invitert afrikanske statsledere til toppmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de 54 afrikanske statene er representert på toppmøtet i Sotsji ved Svartehavet, som pågår onsdag og torsdag denne uken. 43 av delegatene er stats- og regjeringssjefer.

I løpet av de to dagene som konferansen varer, skal delegatene blant annet diskutere alt fra mineralutvinning til atomteknologi.

Handelen mellom Russland og Afrika har mer enn doblet seg de siste fem årene til over 20 milliarder dollar, ifølge Putin, som peker på at flere ser på dette som et «bra beløp».

– Det er jeg ikke enig i. I Afrika er det veldig mange potensielle partnere med gode utsikter og stort vekstpotensial. Selvfølgelig er ikke dette bra, sa Putin i sin åpningstale.

Putin fastslo at Russland ønsker å minst doble handelen med Afrika. Han sa også at Russland har nedskrevet afrikansk gjeld med over 20 milliarder dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar etter Kina

Toppmøtet har blitt omtalt som en kopi av et kinesisk initiativ da landet for alvor startet sin satsing på Afrika. I år 2000 startet Kina opp et samarbeid som har ført til opp med at landet har skylt milliarder av dollar inn over kontinentet.

Under den kalde krigen var Sovjetunionen svært involvert i Afrika, blant annet gjennom sin støtte til uavhengighetsbevegelser.

Båndene til Afrika ble imidlertid svekket etter at Sovjetunionen kollapset i 1991, og de siste årene er det Kina som har dominert internasjonal satsing på kontinentet.

Gratulerte fredsprisvinneren

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa var blant de første som møtte Putin under toppmøtet. Han hyllet Russland for landets innsats for å styrke relasjonen til Afrika. Putin møtte også Etiopias statsminister Abiy Ahmed og gratulerte ham med Nobels fredspris.

Namibias president Hage Geingob uttrykte interesse for russisk militærhjelp.

– Militæret ba meg fortelle deg at de er interessert i å motta assistance fra russiske militærrådgivere, sa han.