Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse

Joaquin «El Chapo» Guzman i håndjern på en flyplass i New York i 2017. Foto: Amerikansk politi / AP / NTB scanpix
Joaquin «El Chapo» Guzman i håndjern på en flyplass i New York i 2017. Foto: Amerikansk politi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte personer ble drept da mexicanske styrker mislyktes med å pågripe narkokongen Joaquin «El Chapo» Guzmáns sønn. Myndighetene innrømmer dårlig planlegging.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Luis Sandoval bekreftet fredag at Ovidio Guzmán ble pågrepet og deretter løslatt under kampene i byen Culiacán dagen før. En sivil, et medlem av nasjonalgarden, en fange og fem angripere ble drept.

– Strategien var dårlig planlagt, sa Sandoval i Sinaloas delstatshovedstad Culiacán fredag.

Tungt bevæpnede bandemedlemmer

Sikkerhetsstyrken var på patruljeoppdrag da de passerte et hus og ble beskutt, og de fant Ovidio Guzmán inne i huset, opplyste myndighetene torsdag. Men fredag bekreftet de at aksjonen var planlagt og at Guzmán skulle pågripes.

Tungt bevæpnede bandemedlemmer strømmet til. Videoer delt i sosiale medier viser maskerte og tungt bevæpnede menn som kjører rundt og skyter, biler som brenner og sivile som flykter i panikk.

Sivile flyktet i panikk

– Sikkerhetsstyrken handlet for raskt. Operasjonen var ikke improvisert. Den var planlagt, men det tar tid å skaffe arrestordre. Da aksjonen allerede var underveis, besluttet de å improvisere og forsøke å skaffe arrestordre og pågripe Guzmán, sa forsvarsministeren, som la til at han aldri ble «formelt pågrepet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Andrés Manuel López Obrador forsvarer beslutningen om å løslate Guzmán, som sammen med sine brødre tok over over Sinaloa-kartellet etter faren.

Soner livstidsdom

– Jeg støtter beslutningene som ble tatt. Situasjonen ble svært vanskelig og mange sivile liv sto på spill. Mange mennesker, sier presidenten.

Ovidio Guzmán er tiltalt i USA for smugling av kokain, amfetamin og marihuana. «El Chapo» selv ble utlevert til USA i 2017 og soner en livstidsdom der.