Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen

Tusenvis deltok i en demonstrasjon mot straff for seksualundervisning utenfor parlamentsbygningen i Warszawa onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix
Tusenvis deltok i en demonstrasjon mot straff for seksualundervisning utenfor parlamentsbygningen i Warszawa onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker demonstrerte i Warszawa onsdag kveld mot et lovforslag som kan kriminalisere seksualundervisning på skoler i Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjoner ble også holdt i en rekke andre polske byer onsdag kveld.

Polakkene demonstrerte mot et lovforslag som foreslår inntil tre år i fengsel for alle som «promoterer eller godkjenner seksuell aktivitet for mindreårige». Forslaget innebærer at seksualundervisning i skolen kan straffes.

Lovforslaget er drevet fram av en komité kalt «Stopp pedofili». De hevder lovforslaget beskytter «barn og ungdom mot seksuell forringelse».

Ifølge Polens høyesterett kan lovforslaget, slik det er formulert nå, være i strid med læreplanen i skolen og kan potensielt bryte med den konstitusjonelle retten til utdanning og helsehjelp.

Mens protestene pågikk onsdag, stemte de folkevalgte fra det konservative regjeringspartiet PiS, som vant parlamentsvalget søndag, for å fortsette å jobbe med lovforslaget. PiS vil imidlertid øke straffen i lovforslaget med inntil fem år i fengsel.